Eksperter: Ubesvarede skattespørgsmål­ hober sig op

»Vi bør have en generel undersøgelse, hvor det bliver belyst, om de sager, der har været fremme, er udtryk for et generelt problem eller ej. Hvis sagerne dækker over en mere generel fremgangsmåde i Skat, kan det være en fordel med nye og klarere retningslinjer,« siger Thomas Rønfeldt.

Meldingen kommer, efter at flere borgerlige politikere i går i Berlingske efterlyste en uvildig advokatundersøgelse. Tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) ønsker en advokatundersøgelse af Skats håndtering af sagen mod den tidligere fotomodel Camilla Vest, mens de Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen (K), i mere generelle vendinger efterlyste en undersøgelse, »der kigger på Skats metoder«.

Kravene om en undersøgelse kommer i kølvandet på en debat om Skats håndtering af sager mod både Camilla Vest, sportsmæcenen Jesper »Kasi« Nielsen og senest en velhavende dansk pensionist i Monaco. Stribevis af borgerlige politikere har talt om et »normskred« i Skat og kritiseret skattemyndighederne i generelle vendinger for at afprøve, hvor langt de overhovedet kan gå i jagten på skatteindtægter; også i sager hvor udfaldet er højst usikkert.

Thomas Rønfeldt mener dog, at man bør være tilbageholdende med at generalisere på baggrund af mediesagerne.

»Det er altid svært at generalisere på baggrund af tre sager. Men vi kan se, at Skat i nogle situationer er villige til at gå rigtig langt for at opnå den ønskede beskatning,« siger han.

Især sagen om Camilla Vest har skabt stor debat, da sagen er juridisk sammenlignelig med skattesagen om statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) mand, Stephen Kinnock. Camilla Vest blev først idømt fængselsstraf i byretten, men siden frikendt i landsretten, blandt andet med en række af de samme argumenter som blev brugt fra afgørelsen om Kinnock. Flere politikere og juridiske eksperter mener, at Camilla Vest kun blev frifundet ved et tilfælde, fordi Thorning og Kinnock selv valgte at offentliggøre Skats afgørelse om Kinnock.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har igangsat en intern redegørelse af, om retningslinjerne har været fulgt i sagerne om Camilla Vest og Jesper »Kasi« Nielsen. Herefter vil han tage stilling til det videre forløb.

Mens Thomas Rønfeldt allerede nu efterlyser en uvildig undersøgelse, mener skatteadvokat hos Hulgaard Advokater og tidligere formand for Skatterådet Lida Hulgaard, at det er rimeligt at afvente den interne redegørelse.

»Men sagen om Camilla Vest rejser principielle spørgsmål. Det er stort set samme faktiske grundlag, som sagen mod Camilla Vest blev afgjort på i byret og landsret. Men der er meget langt mellem landsrettens frifindelse og byrettens oprindelige dom på ét år og ni måneders fængsel,« siger hun.

Selv om Lida Hulgaard mener, at sagerne er bemærkelsesværdige og principielle, fastslår hun, »at man skal være varsom med at drage meget generelle konklusioner«.

Skat ønsker ikke at kommentere de konkrete sager eller kritikken fra de borgerlige politikere, da myndighederne har ubetinget tavshedspligt om konkrete skattesager.

Dagens Gossip