Eksperter: Vesten er for vag over for Kreml

Den eskalerende krise i Ukraine synes at være kommet bag på Europa og USA, som ifølge en række sikkerhedseksperter ikke har reageret skarpt nok på russernes fremfærd.

- Det er kommet bag på alle, hvordan det har udviklet sig, og nu prøver alle at pejle sig frem uden nogen klar plan, siger Francois Heisbourg fra tænketanken Fonden for Strategisk Forskning i Frankrig.

- Fra Vesten er der kommet en serie af advarsler og fordømmelser, men det synes ikke at have haft nogen virkning indtil nu, siger Jörg Forbrig fra den tyske Marshall Fund.

På baggrund af, hvad han kalder den "potentielt set værste krise siden afslutningen på den kolde Krig" mener Forbrig, at det er vigtigt med "meget stærkere politiske signaler og pres mod Moskva."

Washington har advaret om, at præsident Barack Obama og andre vestlige ledere måske vil udeblive fra det kommende G8-topmøde i Sotji, hvis Moskva ikke ændrer kurs.

Storbritannien siger, at der ikke er nogen undskyldning for en militær intervention i Ukraine, mens FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, opfordrer til en "øjeblikkelig genopretning af ro og direkte dialog."

Frankrig, Tyskland og Polen udsendte fredag en fælles erklæring, men de mange spredte reaktioner er ifølge nogle iagttagere i sig selv et tegn på, hvor lidt organiseret Vesten har været under krisen.

Temuri Jakobashvili, som Georgiens tidligere ambassadør i Washington, mener, at reaktionerne har været for svage indtil nu, og han efterlyser langt hårdere reaktioner.

- Det er ikke kun en del af Ukraine, som er under angreb, men hele den europæiske sikkerhedsarkitektur, som blev opbygget efter Den Kolde Krig, siger han og foreslår ekskludering af Rusland fra G8, indførelse af finansielle sanktioner mod ledende russere og mobilisering af Nato-styrker i Sortehavet.

Andy Kutjons fra Centeret for Strategiske og Internationale Studier, siger, at Rusland næsten reelt allerede har taget Krim.

- Det sværeste spørgsmål er, hvilke handlinger, der nu kan komme fra Europa og USA, som kan tvinge den russiske præsident, Vladimir Putin til at slå over på et andet spor, siger han.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip