Ekspertgruppe: Brand på Scandinavian Star var forsikringssvindel

Det skriver Aftenposten.no.

Ekspertgruppen fremlagde lørdag en ny rapport om færgebranden for 23 år siden, der kostede 159 mennesker livet. Gruppen har gennemgået 28.000 sider med politidokumenter, og ekspertgruppen mener, at ansvaret for katastrofen fejlagtigt er blevet placeret hos den danske lastbilchauffør Erik Mørk Andersen.

Men branden blev påsat af medlemmer af mandskabet, mener ekspertgruppen og mener, at der er tale om ni brandstiftere blandt personalet.

»Dette er en mordbrand, ikke en ulykke,« sagde senioringeniør og ekspert i brandteknik Håkon Winterseth på et pressemøde lørdag i Bergen.

»Vi kan bevise, at Scandinavian Star blev overforsikret så sent som en uge før branden,« sagde skibsinspektør Gisle Weddegjerde ifølge Aftenposten.no.

Gruppen mener, branden blev anstiftet som forsøg på forsikringssvindel og hævder at have dokumentation for, at mindst 17 millioner dollars blev udbetalt til et Miami-baseret selskab i forsikringsopgøret. Ifølge ekspertgruppen blev brandstifterne efterfølgende betalt for deres indsats.

Ifølge ekspertgruppen knuste mandskabet vinduer for at hjælpe branden til at sprede sig. Det bekræftes af en af de overlevende passagerer, Martin Grandes.

»Jeg så to personer, der hamrede hul i vinduerne oppe i baren. Derved blev der tilført luft, så ilden kunne brede sig,« forklarede Martin Grandes ifølge dr.dk.

Arbejdsgruppen kom med kraftig kritik af efterforskningen og karakteriserede den som en skandale.

Den ansvarlige politiadvokat, der ledte efterforskningen, Nicolai Bjønness, er i dag privatpraktiserende advokat i Oslo. Han afviser at kommentere anklagerne overfor Aftenposten.no.

Den norske enhed, der tager sig af klager over politiet, Spesialenheten, vil overveje at se på sagen.

»Vi vil selvfølgelig vurdere sagen på linie med andre sager, vi får ind, men det er muligt, at denne sag er forældet,« siger efterforsker Vegard Nilsen, Spesialenheten, ifølge Aftenposten.no.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip