Ekspertudvalg anbefaler store ændringer i banksektoren

Ifølge avisens oplysninger vurderer det såkaldte Rangvid-udvalg, at den danske banksektor ikke var dygtig nok og tog for store chancer i tiden op til finanskrisen.

Rapporten, der bliver fremlagt onsdag, giver 18 anbefalinger til, hvordan man kan sikre sig mod endnu en krise.

Mest opsigtsvækkende er ifølge Politiken et krav om at splitte de største banker op, så de ikke bliver så store, at det får ødelæggende konsekvenser for hele samfundsøkonomien, hvis de går nedenom og hjem.

Desuden lyder anbefalingen, at det skal være sværere for bankerne at indgå mange såkaldt store engagementer – altså udlånsforretninger, der binder mere end cirka 10 procent af bankens såkaldte basiskapital, da netop store engagementer har ført til en del danske bankkrak.

Udregningsmetoder for udlånsrisiko skal desuden være klarere og skarpere, og en ekspertgruppe skal undersøge, om der skal opstilles endnu flere krav til, hvor meget banker må investere, lyder anbefalingen.

Desuden skal flere små pengeinstitutter ruste sig til mulige opkøb og fusioner, skriver Politiken.

Et centralt forslag om at opgive fastfrysningen af ejendomsværdiskatterne ventes at blive skudt ned af regeringen, da et bredt flertal i Folketinget i 2012 indgik en skatteaftale, der fastfrøs ejendomsværdiskatterne frem til 2020.

Udvalgets formand, finansprofessor Jesper Rangvid, skriver ifølge Politiken i rapporten, at mens han regner med at kunne få opbakning til de andre 17 punkter fra regeringen, er han godt klar over, at det med ejendomsskatterne ikke vil gå.

Dagens Gossip