Eksport og forbrug skal drive dansk økonomi

Der er bedring på vej i dansk økonomi. Men det kommer ikke til at ske med raketfart, at der igen kommer gang i hjulene. Det vurderer DI i en prognose for 2013 og 2014.

- Den gode nyhed er, at der nu er udsigt til, at det vender. Den dårlige er, at det stadig går meget langsomt, fordi krisen i Sydeuropa stadig sætter sine tydelige spor på økonomien i Danmark og resten af Europa, siger cheføkonom Klaus Rasmussen, DI.

Det er mere salg til udlandet og til danskerne, der skal få vækstvognen op i gear. Udviklingen i eksporten ventes at stige fra 2,2 procent sidste år over 2,1 procent i år til hele 4,2 procent i 2014.

Men selv om der nu kommer til at ske lidt, så er det ikke nok til at stoppe faldet i den private beskæftigelse. Og til næste år forventer Klaus Rasmussen, at den private beskæftigelse falder med 4.500 personer:

- Vækstplanen forbedrer vores konkurrenceevne fra 2014, så danske virksomheder vil vinde flere eksportordrer hjem i de kommende år, siger cheføkonomen om fremtidsudsigterne.

- Men der er stadig ikke udsigt til en tilfredsstillende vækst på vores markeder i Europa, og det gør det vanskeligt for alvor at få gang i jobskabelsen herhjemme, påpeger Klaus Rasmussen.

Sammen med de lidt tykkere ordrebøger, vil danskerne ganske langsomt begynde at bruge lidt flere penge. Sidste år og i år er privatforbruget steget med henholdsvis 0,6 og 0,5 procent, er der forhåbninger om en fremgang i forbruget på 1,4 procent i 2014.

- Det private forbrug har udviklet sig meget svagt de seneste tre år - ikke mindst, fordi forbrugernes købekraft er blevet udhulet af stærkt stigende råvarepriser og stigende afgifter.

- Men vækstplanen fjerner nogle afgifter, hvilket sammen med lavere vækst i råvarepriserne giver danskerne en forbedret købekraft - og det ser ud til at løfte privatforbruget, siger Klaus Rasmussen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip