Eksporten løftede sig kun svagt i november

Skrevet af admin

11/01/2016

Dagens topnyheder

Eksporten har været en af dansk økonomis ømme punkter i andet halvår af 2015, og det ændrer de seneste tal fra Danmarks Statistik ikke rigtigt på.

Ganske vist viser opgørelsen for november, at eksporten steg med én procent i november sammenholdt med oktober, blandt andet takket være øget salg af lægemidler til udlandet.

Men ser man på månederne september, oktober og november samlet, er der tale om et fald på 0,2 procent.

Det er fortsat eksporten til EU-landene og særligt Tyskland, der skuffer. I perioden september-november faldt eksporten til hele EU-området med 4,4 procent, mens der blev 6,7 procent færre varer til Tyskland.

For Storbritanniens vedkommende er faldet 4,6 procent, mens der omvendt meldes om en stigning på 28,3 procent i eksporten til USA, givetvis på grund af en stærk dollar.

Steen Bocian, der er cheføkonom hos Dansk Erhverv, forventer dog, at eksporttallene retter sig op i 2016.

- Der er fortsat fin fremgang i USA. Den svenske vækst er fortsat meget høj, og i Europa er genopretningen fortsat på sporet.

- Og selv om der altid er økonomisk usikkerhed, burde de positive strømme fra vores traditionelle markeder overdøve de negative nyheder, som vi aktuelt får fra Kina, men som også omfatter Rusland og Brasilien, skriver han i en kommentar.

/ritzau/