Eksporten steg i december trods fald i olieprisen

Skrevet af admin

08/02/2016

Dagens topnyheder

Eksporten har fortsat svært ved at komme op i gear efter den nedtur, der ramte den danske udenrigshandel sidste sommer.

Det er blandt andet de faldende oliepriser, der har gjort ondt på salget af varer til udlandet, og derfor blev der heller ikke nogen eksportfest i december.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten steg med 0,3 procent i december sammenlignet med november, når man korrigerer for sæsonudsving.

Faldet inden for kategorierne brændsels- og smørestoffer samt kemikalier og kemiske produkter blev blandt andet opvejet af stigende salg af fødevarer og maskiner til udlandet.

Ifølge Tore Stramer, der er chefanalytiker hos Nykredit, ville eksporten være steget 1,3 procent, hvis man rensede tallet for eksporten af brændsel, og derfor ser han gode muligheder for, at eksporten kan få et løft og opnå en vækst på to procent i 2016.

- Der er udsigt til vækst på vores vigtigste eksportmarkeder. Dertil kommer, at konkurrenceevnen særligt i den eksporttunge industri er ganske solid i øjeblikket, skriver han i en kommentar.

Hos Dansk Erhverv forventer cheføkonom Sten Bocian også, at eksporten vil bidrage positivt til væksten igen, selv om olieprisen forplumrer det aktuelle billede.

- Ser man på udviklingen i hele fjerde kvartal, så steg eksporten med én procent trods faldende indtægter fra olieeksporten.

- Samtidig faldt importen i fjerde kvartal, så dagens tal tyder på, at der kommer et pænt positivt vækstbidrag fra nettoeksporten i fjerde kvartal, skriver han i en kommentar.

Set over hele 2015 steg eksporten med beskedne 0,2 procent sammenlignet med 2014.

Hvad importen angår, steg den 0,8 procent i december, og dermed faldt det månedlige handelsoverskud en smule til 5,3 milliarder kroner.

/ritzau/