Eksporten til Tyskland hæmmer dansk økonomi

Skrevet af admin

05/02/2016

Dagens topnyheder

Det går ikke så godt for dansk økonomi, som det gjorde for et halvt år siden, og det skyldes i høj grad, at eksporten til Tyskland viser svaghedstegn.

Det er konklusionen i Dansk Industris nye økonomiske prognose, der er blevet udgivet fredag morgen.

I den nye prognose nedjusterer Dansk Industri skønnet for den økonomiske vækst i år. Heller ikke udsigterne for 2017 er lige så optimistiske som tidligere, fortæller vicedirektør Kent Damsgaard.

- Tyskland og Europa klarede sig faktisk udmærket i 2015 og også starten af 2016 med fine vækstrater har været god. Men i forhold til Tyskland får vi et ordentligt tilbageslag på især grøn teknologi, og det er med til at trække den samlede eksport ned.

Dansk Industri forventer nu en vækst i bruttonationalproduktet på 1,2 procent i år. Det er næsten en halvering i forhold til skønnet i august.

- Verdensøkonomien gik temmelig meget ned i slutningen af 2015, og det ser ud til at fortsætte sådan i starten af 2016 også, lyder det fra Kent Damsgaard.

Han fremhæver blandt andet den økonomiske usikkerhed i Kina, som en medvirkende årsag til, at væksten i resten af verden, heriblandt Danmark, udvikler sig langsommere.

Men selv om, at Dansk Industri nedjusterer sin vækstprognose, er det ikke fordi, at udsigterne for dansk økonomi ser katastrofale ud, vurderer Kent Damsgaard.

- Dansk økonomi er i øjeblikket så begunstiget af, at privatforbrugerne er kommet i jævnt godt humør. Det holder økonomien lidt oppe. Men der er ingen tvivl om, at det er eksporten, der er motoren i dansk økonomi, siger vicedirektøren.

Dansk Industri forventer, at beskæftigelsen øges med 37.000 personer gennem de næste to år.

Men det afhænger helt af, hvordan verdensøkonomien udvikler sig, understreger Kent Damsgaard.

/ritzau/