EL advarer Justitsministeriet om at få blod på hænderne

Sådan lyder det fra både Enhedslisten og Amnesty, efter at DR Nyheder har beskrevet, hvordan den handlede kvinde Omo Amenagawon har fået afslag på dansk asyl, selvom hun har vidnet mod de bagmænd, der har tvunget hende til at prostituere sig. Bagmændene har fået en fængselsdom, men deres nigerianske netværk har truet med at slå Omo Amenagawon ihjel.

»Her er der tale om en handlet kvinde, der har vidnet mod sine bagmænd. Hun har brug for myndighedernes beskyttelse mod at blive slået ihjel, og det vil hun ikke få i Nigeria, hvor politiet er dybt korrupt. Der er mange rapporter, der dokumenterer, at de selv mishandler og voldtager kvinder,« forklarer Claus Juul, der er juridisk konsulent i Amnesty.

»Regeringen kan selvfølgelig ikke blande sig i Flygtningenævnets afgørelse i sagen, men den kan indføre en særlig opholdstilladelse til de kvinder, der vidner mod deres bagmænd, og som ikke kan opnå beskyttelse i deres eget hjemland,« siger han.

Enhedslistens retsordfører erklærer sig parat til at ændre reglerne.

»Alle ofre for menneskehandel fortjener beskyttelse. De har været udsat for noget af det mest grusomme, man kan forestille sig, de er blevet handlet som ting og udnyttet til prostitution, hvor danske borgere har købt dem, som om de var en sofa eller en anden genstand. Derfor mener vi, at man bør lave asylvurderingen mere lempelig,« siger retsordfører Pernille Skipper (Ø).

I regeringspartierne ønsker politikerne ikke at forholde sig til sagen. SFs retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), afviser at kommentere enkeltsager, mens de Radikales indfødsretsordfører, Zenia Stampe (R), siger, hun ikke har nok kendskab til sagen. Ligestillingsminister Manu Sareen (R) henviser blot til justitsminister Morten Bødskov (S), men justitsministeren vil heller ikke kommentere sagen over for Berlingske Nyhedsbureau. Det skuffer Enhedslistens retsordfører.

»Jeg synes ærlig talt, at de skulle tage sig sammen og komme ud af busken. Der er tale om en person, der har hjulpet med at få bagmændene dømt og fængslet, så de ikke kan gøre det igen. Ofrene fortjener langt mere end tavshed fra regeringspartiernes side,« siger Pernille Skipper.

Hun mener, at sagen kan ende katastrofalt for Justitsministeriet.

»De har blod på hænderne, hvis vi ikke får ændret den her lovgivning, og ofrene bliver slået ihjel eller handlet igen,« siger hun.

I Amnesty mener man, at det kan være ulovligt at sende Omo Amenagawon til Nigeria.

»Det kan potentielt være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Artikel tre i konventionen forbyder, at man udsætter folk for umenneskelig og nedværdigende behandling, herunder også at man sender folk til et land, hvor de risikerer en sådan behandling. I den her situation tager man efter vores opfattelse en meget stor chance med kvindens liv. De danske myndigheder og den danske regering har i sidste instans ansvaret, hvis der sker hende noget,« siger Claus Juul.

Dagens Gossip