EL anbefaler et klart nej til EU-patentdomstol

Enhedslisten er lodret imod, at Danmark tilslutter sig EU-patentdomstol.

- Danske virksomheder vil kunne tage EU-patenter ligesom andre europæiske og amerikanske virksomheder vil kunne, ligegyldigt om vi er med eller ej. Den eneste forskel er, at de så også skal tage et dansk patent derudover, siger Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen.

Partiet anbefaler derfor danskerne at stemme nej ved folkeafstemningen 25. maj 2014.

Både fagbevægelsen og erhvervslivet støtter en fælles patentdomstol, der skal gøre det muligt at sende én ansøgning og få patent i 25 lande.

- Den skræmmekampagne køber jeg ikke, siger han og fortsætter:

- Dansk tilslutning til EU-patentdomstolen vil føre til pres på små og mellemstore virksomheder fra store koncerner og patentadvokater, særligt fordi man mister muligheden for at gå til danske domstole, hvis vi går med.

Nikolaj Villumsen mener, at det er regeringen, der har valgt at tage en folkeafstemning og ikke Enhedslisten.

- Vi har foreslået, at der blev lavet en sikring, der ændrede, at der kunne komme softwarepatenter i Danmark, som jo er dybt problematisk og kan give tab af arbejdspladser. Men det har regeringen afvist, siger han.

Dansk Folkeparti er ligeledes imod en fælles patentdomstol.

Ifølge handels- og europaminister Nick Hækkerup (S) handler den fælles patentdomstol tværtimod grundlæggende om at sikre arbejdspladser i Danmark.

EU's patentdomstol får eneret til at træffe afgørelser i tvister om patenter. Afgørelserne får virkning for alle de deltagende lande.

Justitsministeriet har på den baggrund konkluderet, at dansk tilslutning til patentdomstolen betyder afgivelse af suverænitet til EU. Derfor skal fem-sjettedele af Folketinget stemme ja til forsalget, ellers skal det til folkeafstemning.

Torsdag opgav erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) at få Enhedslisten og Dansk Folkeparti til at stemme for lovforslaget om den europæiske patentdomstol.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip