EL: Arbejdsgiver skal ikke være fluen på væggen hos lægen

Personfølsomme oplysninger fortalt til ens læge eller psykolog bør ikke kunne ryge videre til patientens chef. Det understreger Enhedslisten, der vil have sat en stopper for arbejdsgiveres adgang til sygeoplysninger om de ansatte.

Reaktionen kommer i kølvandet på en historie i Politiken tirsdag, hvor en arbejdsgiver i Aalborg har fået aktindsigt i en langtidssygemeldt medarbejders helbredsoplysninger.

Dermed fik chefen adgang til information, som den ansatte troede, at hun havde givet i fortrolighed til sin psykolog og læge.

- Det er helt urimeligt, at arbejdsgiveren kan få adgang til personfølsomme oplysninger om den sygemeldte. Den sygemeldte skal kunne have fuld tillid til, at de oplysninger, man giver til lægen, ikke kommer videre uden patientens samtykke, siger Finn Sørensen, arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten.

- Mange sygemeldes på grund af stress og psykisk dårligt arbejdsmiljø. Her kan dårlig ledelse være en vigtig faktor. Det skal den sygemeldte have mulighed for at tale frit med lægen om uden at frygte, at arbejdsgiveren kan være fluen på væggen, siger han.

Sagen handler om en 46-årig teknisk assistent, der blev sygemeldt med stress i december 2014 og fortsat var sygemeldt i sommeren 2015.

På det tidspunkt bad det kommunale jobcenter i Aalborg om såkaldte statusattester fra læge og psykolog. Statusattesterne skal jobcentret bruge til at vurdere sygeforløbet og den sygemeldtes muligheder for at vende tilbage til jobbet.

Kvindens arbejdsgiver bad om aktindsigt i attesterne og fik dem i august. Få dage efter blev kvinden fyret, skriver Politiken.

Det kommer som en overraskelse for både læger og faglige organisationer, at det kan lade sig gøre, men den øverste statslige myndighed på området, Ankestyrelsen, har blåstemplet kommunens aktindsigt.

Enhedslistens Finn Sørensen vil nu rejse spørgsmålet over for beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) og foreslå en lovændring, der kan stoppe denne praksis.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip