El-busser snart klar i Københavns-området

To kinesiske elbusser, som skal afprøves i drift for Trafikselskabet Movia, har med typegodkendelse i EU passeret en væsentlig milepæl på vejen til Danmark. Busserne forventes klar til passagerer sidst på sommeren.

Den batteridrevne eBus K9 fra kinesiske BYD har 14. december fået europæisk typegodkendelse, og dermed en godkendelse til kørsel i Danmark.

Trafikselskabet Movia har med støtte fra Trafikstyrelsens Center for Grøn Transport bestilt to busser, som ventes til Danmark midt på året. Herefter skal de gennem nogle interne prøver og chauffører og værkstedspersonale skal uddannes, inden de indsættes i drift i en to-årig forsøgsperiode.

- Der er bred enighed blandt eksperter om, at elbusser bliver en del af fremtidens løsning. Så det bliver spændende at afprøve den nuværende teknologi og finde ud af, hvor tæt vi er på fremtiden, siger Carsten Falk Hansen, direktør for Trafikstyrelsen, som har bevilget 5 millioner kroner til forsøget.

Trafikselskabet Movia gennemfører forsøget i samarbejde med Københavns Kommune, DONG Energy og busoperatørerne City-Trafik og Arriva, som skal stå for driften af busserne, der med en længde på tolv meter matcher de almindelige bybusser i størrelse og antal passagerpladser.

Ifølge BYD, der producerer bussen, kan den køre omkring 250 kilometer i bytrafik efter 3-5 timers opladning.