El Clasico spilles i Johan Cruyffs skygge

Et minuts stilhed, videohyldest på måltavlerne, en mosaik bestående af 90.000 farvestrålende papirark, markedsføring af kampen som en unik mulighed for at sige farvel til en legende og hyldestemblemer på hjemmeholdets spillerdragt.

Lørdagens "El Clásico" på Camp Nou mellem FC Barcelona og Real Madrid står på mange måder i skyggen af Johan Cruyffs død.

I en situation, hvor selv en Real Madrid-sejr ikke kan puste den store spænding ind i toppen af Primera Division, fordi Barcelona er stukket af, trækker den forestående Cruyff-hyldest og entrépriser på vanvittig himmelflugt store dele af overskrifterne.

Barcelona kalder kampen en "once in a lifetime"-chance for at sige farvel til legenden, og det koster dyrt, hvis man vil være med.

Den spanske sportsavis AS har fået data fra internetbilletcentralen Ticketbis, igennem hvilken private kan sælge billetter til hinanden.

På baggrund af disse data har AS udregnet den gennemsnitlige billetpris til at være 879 euro (6550 kroner). Næsten 78,7 procent af billetterne er købt af udlændinge og 21,3 procent af spaniere.

Det er en voldsom udvikling i både pris og ikke-spanske indkøb, konstaterer AS. For tre år siden var andelen af spanske købere 56,1 procent, og gennemsnitsprisen var 3530 kroner.

En VIP-billet koster på Barcelonas hjemmeside op til 14.000 kroner.

Johan Cruyff døde i sidste uge, 68 år gammel, efter en ulykkelig udgang på kampen mod cancer. Mere end 60.000 fans har efterfølgende besøgt mindepladsen for Cruyff på Camp Nou.

- At tale om Cruyff er at tale om fodbold i dets reneste udtryk, siger Barcelona-træner Luis Enrique som optakt til kampen.

- Han var en mand, som krævede respekt. Han blev en af de bedste fodboldspillere gennem tiderne, og som træner så han fodbold på en anderledes måde, siger han.

Både som spiller og som træner var hollænderen en drivende kraft bag FC Barcelonas genkomst i den voldsomme rivalisering og gjorde sin klub til mester i en periode med Madrid-dominans.

Som sådan er hyldesten af den afdøde hollænder samtidig en kniv i såret på gæsterne fra hovedstaden.

- Han efterlader en stor og vigtig arv, og Barca vil fortsætte med hans filosofi og prøve at kopiere og forbedre hans form for angrebsfodbold, siger Luis Enrique.

Et nyt Madrid-nederlag, som i 0-4-kampen på Bernabeu i november, vil kun gøre det endnu værre.

I lørdagens brag mødes Luis Enrique og Zinedine Zidane for første gang som trænere. Men altså i skyggen af Cruyff og ikke med fokus på stillingen.

- Det ville være meget specielt at vinde El Clásico i en hyldest til Cruyff, selv om den største hyldest er det, som han har givet alle, siger Barcelonas Andrés Iniesta.

Med otte kampe tilbage har Barcelona ni point ned til Atlético Madrid og ti point ned til Real.

I Madrid-lejren taler Gareth Bale da heller ikke om mesterskabschancerne i tilfælde af en sejr til kongeklubben. Han fremhæver potentialet i forhold til Champions League.

- Hvis vi kan spille godt i La Liga, kan vi forbedre os og tage den selvtillid med ind i Champions League, siger Bale ifølge AFP.

/ritzau/

Dagens Gossip