EL: Derfor er Løkkes rolle i landbrugspakke et problem

Skrevet af admin

05/04/2016

Mest læste i dag

En statsminister må hjertens gerne tale med sine ministre og embedsmænd om de love og forslag, regeringen har på vej. Men hvis statsministeren er dybt involveret i et forslag, der bygger på vildledende tal, så må han stille op og forklare sin rolle.

Sådan lyder det fra Enhedslistens miljø- og landbrugsordfører, Maria Gjerding, som kritiserer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at sige nej til at stille op i samråd om sin rolle i landbrugspakken.

- Sagen handler om omfattende vildledning af Folketinget. Det var årsagen, til at et flertal mistede tilliden til Eva Kjer Hansen. Efterfølgende er det blevet afdækket, at Lars Løkke Rasmussen formentlig var dybt involveret på et meget tidligt tidspunkt.

- Vi skal have svar på, om han kendte til vildledningen og om presset for at vildlede i virkeligheden stammer fra ham, siger Maria Gjerding.

Spørgsmål: Statsministeren siger i sit skriftlige svar til miljø- og fødevareudvalget, at det ikke kan komme som en overraskelse for nogen, at han er involveret i at udarbejde centrale forslag for regeringen. Har han ikke en pointe i det?

- Det har han fuldstændig ret i. I udgangspunktet er det rigtigt, at det ikke er mærkeligt, at en statsminister interesserer sig for en pakke, som er vigtig for regeringen.

- Men når man ved, at hovedopgaven omkring landbrugspakken har været at fabrikere et miljøregnskab med det formål at vildlede Folketinget og befolkningen om miljøkonsekvenser af landbrugspakken, så er hans meget omfattende involvering fra et meget tidligt tidspunkt ekstremt problematisk.

- Det er derfor, at han bør finde modet og møde op i Folketinget og give os svar, siger Maria Gjerding.

Trods Løkkes afvisning fastholder Maria Gjerding sit samrådsspørgsmål. Dermed bliver det muligvis den nye miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som må stille op og svare for Lars Løkke Rasmussen.

- Så må vi se, om Folketinget får de svar, vi skal have. Ellers må vi indkalde ham i samråd på ny, siger Maria Gjerding.

/ritzau/