EL er skeptisk over for hårdere straffe mod bander

Regeringens udspil til en ny bandepakke modtages med blandede følelser hos Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, som er bekymret for regeringens planer om hårdere straffe, men glæder sig over flere midler til forebyggelse.

Det oplyser hun i en pressemeddelelse, efter justitsminister Morten Bødskov (S) tirsdag fremlagde regeringens bandeudspil.

- Generelt er vi i Enhedslisten bekymrede over vægtningen i bandeudspillet.

- Der tales længe og meget om strafskærpelser og om restriktioner over for udgange og prøveløsladelser, inden der kommer nogle korte afsnit om en social indsats og exitstrategier, siger Skipper.

Regeringen ønsker blandt andet at gøre det lettere at bruge den såkaldte bandebestemmelse, paragraf 81, der kan udløse op til dobbelt straf for forbrydelser såsom grov vold.

Derudover skal dømte rockere og bandemedlemmer for eksempel ikke have udgang og prøveløsladelser fra fængslet, hvis der er bandeopgør i gang.

- Generelt tror vi ikke på, at hårdere straffe løser nogen problemer, lyder det midlertidigt fra Pernille Skipper.

I Enhedslisten er man til gengæld glad for, at regeringen ønsker at gøre mere for at hjælpe bande- og rockermedlemmer med at komme ud af miljøet ved at oprette en pulje til finansiering af særlige exit-tiltag.

Der kan blandt andet være tale om at give tidligere rockere mulighed for at få fjernet tatoveringer og få psykologiske test.

Derudover ønsker regeringen at give de involverede myndigheder bedre værktøjer til at forebygge bandekriminaliteten.

Og netop planerne om at styrke den kommunale indsats over for børn og unge falder i god jord hos Enhedslisten, selvom partiet dog mener, at det burde fylde mere i den samlede pakke.

- De syv millioner kroner, som regeringen vil afsætte til en nye task force under Socialministeriet, fylder for lidt i det samlede billede af et udspil, hvor hovedvægten lægges på strafskærpelser og begrænsninger af strafafsoneres rettigheder, siger Pernille Skipper.

/ritzau/

Dagens Gossip