EL: EU imponerer ikke i kamp mod social dumping

- Jeg er ikke imponeret, siger Finn Sørensen, socialordfører i Enhedslisten, efter at forhandlere fra EU's medlemslande og parlamentet er blevet enige om et kompromis, der skal styrke kampen mod social dumping.

- Jeg mener ikke, vi med det her direktivforslag får nogle væsentlige redskaber i kampen mod social dumping, siger han.

De 28 EU-landes ambassadører har på et møde onsdag i Bruxelles godkendt forhandlingskompromisset til et såkaldt nyt håndhævelsesdirektiv til det allerede eksisterende udstationeringsdirektiv.

De nye regler skal blandt andet øge medlemslandenes muligheder for at kontrollere løn- og arbejdsvilkår for arbejdere udstationeret fra andre EU-lande.

Landene får mulighed for uden videre at holde opsyn med en række ting som for eksempel arbejdernes antal. Desuden kan landene føje nye ting til listen, hvis EU-Kommissionen får besked.

Finn Sørensen frygter dog, at kommissionen, for at sikre den frie bevægelighed, vil sætte en stopper for vidtgående kontrol.

- Det eneste positive er, at der kommer lidt skrappere krav til medlemslandene om at samarbejde om at udveksle oplysninger, mener han.

Desuden åbner EU mulighed for indførsel af kædeansvar i byggebranchen, hvilket betyder, at hovedentreprenører bliver gjort ansvarlige og hæfter for løndumping blandt underentreprenører. Men det er langt fra nok, mener Finn Sørensen.

- Den udgave af kædeansvar, der er beskrevet her, er ikke det papir værd, den er skrevet på, mener Finn Sørensen.

I Danmark vil hovedentreprenører blive fri for ansvar, hvis de sikrer sig, at underentreprenøren er registrerer i RUT-registret, som alle udenlandske virksomheder skal registrere sig i.

Der har været tale om et langvarigt forhandlingsforløb med store slagsmål både internt mellem medlemslandene i ministerrådet og mellem rådet og parlamentet.

Aftalen ventes nu formelt godkendt i EU-Parlamentet til april, hvorpå den - formentlig som en formalitet - kan blive blåstemplet af medlemslandene på ministerniveau.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip