EL: EU støtter for entydigt ukrainske demonstranter

Udenrigsminister Martin Lidegaards (R) ønske om at indføre sanktioner i Ukraine risikerer at optrappe den blodige konflikt og favorisere den ene part, frygter Enhedslistens Europapolitiske ordfører, Nikolaj Villumsen.

- EU bør prioritere at få begge parter til forhandlingsbordet, siger han til Ritzau.

- Jeg synes, at EU desværre har taget for entydig stilling til fordel for den part, der ønsker en frihandelsaftale med EU. Det bekymrer mig, at man undergraver mulighederne for en langsigtet og fredelig løsning.

Det var EU's håb, at Ukraines præsident Viktor Janukovitj ville skrive under på en omfattende frihandelsaftale med EU i november. Flere europæiske topfolk har åbent beskyldt Rusland for at have presset Janukovitj til at bakke ud af aftalen.

Samtidig opildnede det EU-tilhængere blandt oppositionen og befolkningen til at demonstrere mod præsidenten.

- Jeg har stor sympati for de ukrainere, der kæmper for at få demokratiske reformer, siger Nikolaj Villumsen.

- Men der er ingen tvivl om, at ledere på begge sider af konflikten er styret af rigmænd med alle mulige skumle bagtanker, og de skal klart fordømmes. Det er afgørende, at man ikke holder med den ene part, men arbejder på en politisk forhandlingsløsning.

- Samtidig skal man huske på, at der blandt demonstranterne befinder sig nogle meget højreekstreme grupper, der har ubehagelige holdninger til blandt andet jøder.

Torsdag morgen skal Martin Lidegaard forklare sit forslag om sanktioner mod Ukraine i Europaudvalget på Christiansborg. Her vil Nikolaj Villumsen have ministeren til at svare konkret på, hvem sanktionerne skal ramme.

- Jeg frygter, at EU kommer til at lave sanktioner, hvor man blander æbler og pærer sammen og ikke kun fokuserer på menneskerettighederne, siger han.

- Det er helt afgørende, at EU ikke begår samme fejl som Rusland og straffer Ukraine, fordi de vælger noget andet, end EU ønsker.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip