EL imod angreb: Vent på FN's våbeninspektører

USA bør ikke bombe Syrien med dansk støtte, skønt Bashar al-Assads regime ifølge USA's udenrigsminister John Kerry har angrebet sine borgere med kemiske våben.

Det siger Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen, som ikke blev overbevist af John Kerry, da denne fredag fremlagde en amerikansk efterretningsrapport, der skulle bevise, at det er Assad, der står bag giftgasangrebet 21. august.

- Det er umuligt at sige noget med sikkerhed, før vi får en uafhængig rapport fra FN-inspektørerne.

- Jeg vil kraftigt appellere til, at dét er forudsætningen for den danske regerings stillingtagen, at vi hører fra FN, hvad der er op og ned, siger Nikolaj Villumsen.

FN's våbeninspektører ventes først at have deres analyse klar om 14 dage. De forlod lørdag Syrien efter at have undersøgt de områder ved Damaskus, som blev ramt af angrebet.

Rapporten fra den amerikanske regering er ufuldkommen, mener Enhedslistens ordfører.

- Der er huller, som man vil forsøge at lukke videre frem. Derfor er der ikke behov for bombardementer nu og her, siger Nikolaj Villumsen med henvisning til, at USA overvejer en lynaktion mod Syrien, som et flertal i Folketinget støtter.

- Enhedslistens holdning er klar: Danmark og USA bør ikke bombe Syrien, siger han og erkender, at situationen i Syrien er "fuldstændig forfærdelig".

Danmark skal derfor ifølge partiet øge sin humanitære hjælp med mere end de 100 millioner kroner, som regeringen gav fredag, men ikke deltage militært.

- Indtil nu har ingen seriøst påstået, at et bombardement vil kunne forbedre den humanitære situation for den syriske befolkning. Derfor skal vi gøre dét, som kan forbedre forholdene for befolkningen: At hjælpe humanitært, siger Nikolaj Villumsen.

- Vi skal presse på for at få politiske forhandlinger, så der kan komme en varig fredsløsning på konflikten, siger han.

Enhedslisten støttede i 2011 flyangreb på Libyen, men skiftede hurtigt holdning og gik alligevel imod.

/ritzau/

Dagens Gossip