EL indstiller Edward Snowden til Nobels Fredspris

»Det har vi gjort, fordi han har valgt at afsløre, hvor omfattende overvågning den amerikanske regering og efterretningstjeneste har lavet af hele verden. Det har han gjort selvom, det har store personlige konsekvenser, men for alle os andre er det en enestående chance for at få en debat om, hvorvidt vi ønsker så omfattende overvågning,« siger IT-ordfører Stine Brix (Ø).

Hvert år bliver der indstillet mellem 150 og 200 som kandidater til at modtage fredsprisen, og de kommer altså i år til at omfatte Edward Snowden. Enhedslisten kan indstille ham, fordi medlemmer af det danske folketing ifølge Den Norske Nobel Komite har ret til at nominere kandidater.

»Hvis Snowden får prisen, vil det først og fremmest være et klart signal om, at vi ønsker mindre overvågning af den enkelte borger. Samtidig ville det også være på sin plads efter, at man for nogen år siden gav Obama fredsprisen, uden der egentlig var nogen grund til det. Så det ville rette op på, at fredsprisen endnu en gang kom til at handle om frihedsrettigheder og fred,« siger Stine Brix.

Nobels Fredspris bliver traditionen tro overrakt i Oslo på Alfred Nobels dødsdag tiende december, hvor blandet andet det norske kongehus overværer ceremonien.

Dagens Gossip