EL kalder ufaglærtes lønudvikling for »lille lys i mørket«

Lønudviklingen overrasker og forundrer ifølge Jyllands-Posten flere parter. Hos Enhedslisten, som flere gange har kritiseret arbejdsgiverne for at rage lidt for meget til sig, mener beskæftigelsesordfører Christian Juhl (Ø), at lønudviklingen blot er »et meget lille lys i mørket«.

»Hvis man er tilhænger af, at der skal mere lighed i samfundet, så kan vi kalde den her statistik for et meget lille lys i mørket. Men jeg vil meget gerne have nogle flere nuancer med, for der er jo stadig en kæmpe skævhed i tingene. Hvis vi skal måle på noget, så bør det være på ligheden i samfundet, og her er der ikke sket en positiv ændring i de seneste år,« siger Christian Juhl.

DI har i undersøgelsen sammenlignet lønstigninger for cirka 165.000 ufaglærte med stigningerne for knap 4.000 direktører i Danmark i perioden fra 2001 til 2012, og undersøgelsen konkluderer, at direktørerne årligt har fået 2,1 procent mere i lønningsposen, mens de ufaglærte har fået 2,8 procent mere om året.

I kroner og ører betyder det, at direktørernes gennemsnitlige lønstigning ligger på 16.347 kroner, hvor de ufaglærtes lander på 6.889 kroner. De faktiske tal illustrerer ifølge Christian Juhl, at »man kan bruge procentregning til mange ting«.

»Lad os regne i kroner i stedet for i procenter, for hvis vi skal mindske kløften mellem direktøren og arbejdsmanden i Danmark, skal vi alligevel op på nogle helt andre stigninger i procent,« siger han og tilføjer:

»I kroner og ører vil en direktør jo stadig få væsentligt mere i lønstigning, så jeg vil fortsat med god samvittighed opfordre enhver rengøringsassistent eller arbejdsmand til at kæmpe for mere i løn. Deres arbejde er mindst lige så meget værd som direktørens, så der er ingen grund til løntilbageholdenhed.«

I undersøgelsen fremgår det, at der blandt direktørerne er en stor lønspredning, og en del chefer for mindre virksomheder trækker således den gennemsnitlige lønstigning ned, mens direktører i store virksomheder har oplevet relativt stor lønstigninger.

Dagens Gossip