EL kræver fokus på dumping for at sige ja til børnecheck

Hvis regeringen vil give Enhedslisten tre markante initiativer mod social dumping, er støttepartiet klar til at sikre flertallet for det omstridte lovforslag om, at EU-borgere kan få børnepenge. Det skriver DR Nyheder.

- For os hænger spørgsmålet om børnechecken tæt sammen med kampen mod social dumping. Vi har intet imod, at mennesker kommer hertil og arbejder og får ret til de samme ydelser og velfærd som alle andre, der arbejder og betaler skat.

- Men det forudsætter, at de arbejder på danske løn- og arbejdsvilkår. For ellers risikerer vi, at børnechecken eller andre velfærdsydelser bliver misbrugt til social dumping, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, til DR Nyheder.

Helt konkret foreslår Enhedslisten en pakke mod social dumping med tre initiativer, som partiet mener vil stoppe importen af underbetalt arbejdskraft.

Partiet gentager således sit krav om, at det fremover bliver obligatorisk, at der indføres arbejdsklausuler med kædeansvar i alle offentlige kontrakter.

Derudover skal det gøres lovligtpligtigt, at arbejdere på byggepladser, i servicebranchen, landbruget og andre udsatte brancher skal bære id-kort med oplysninger om navn, arbejdsgiver, uddannelse og certifikater.

Og endelig skal der ske en markant forhøjelse af bødestraffene og gøres en større indsats fra Skat, politiet og Arbejdstilsynet mod social dumping.

Lige nu er regeringen i mindretal i børnecheck-sagen. Det er kun SF, der støtter lovforslaget, der skal bringe den danske lovgivning i overensstemmelse med EU-reglerne.

Både Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten har alle tidligere afvist, at de vil stemme for forslaget.

Skatteminister Morten Østergaard (R) kvitterer for Enhedslistens udstrakte hånd.

- Jeg er glad for, at Enhedslisten ligesom regeringen er optaget af, at dem, der kommer til Danmark og arbejder, skal arbejde på danske løn- og arbejdsvilkår. Det er en fælles dagsorden for os at bekæmpe social dumping, siger han til DR Nyheder.

Morten Østergaard vil dog ikke forholde sig til de konkrete krav, men ser frem til at fortsætte forhandlingerne med EL.

/ritzau/

Dagens Gossip