EL kræver forklaring i sag om dement kvinde kvalt i fikseringsbælte

Skrevet af admin

03/11/2014

Mest læste i dag

Sådan en tragedie må ikke gentage sig.

Det er budskabet fra Enhedslistens Per Clausen, efter at en 85-årig dement kvinde fredag morgen blev fundet kvalt på et plejehjem i Aalborg efter at have været spændt fast i en stofsele.

Per Clausen er folketingsmedlem og samtidig gruppeformand for Enhedslisten i Aalborg Byråd.

Partiet kræver nu en redegørelse for, hvordan det kunne ske, at kvinden mistede sit liv.

- Jeg går ud fra, at vi snarest muligt får en redegørelse for, hvad der er sket i forbindelse med en dement borgers død på et aalborgensisk plejehjem samt en beskrivelse af, hvordan man vil sikre sig, at dette ikke gentager sig, siger Per Clausen i en skriftlig kommentar.

Det står ikke klart, hvad der præcist er sket op til kvindens død. Men man ved, at hun blev lagt i seng på plejehjemmet Lollandshus torsdag aften, og at hun næste morgen klokken fem blev fundet død af nattevagten. To plejere havde torsdag aften spændt hende fast med en stofsele.

I flere timer havde der ifølge TV2/Nord ikke været noget opsyn med kvinden.

- Når man overlader en fikseret borger til sig selv en hel nat uden tilsyn, tyder det på, at noget er helt galt, og at der er skåret alt for meget ned på medarbejderne inden for ældreplejen, siger Per Clausen.

- Derfor vil vi nu kræve en forklaring og have sikkerhed for, at en sådan tragedie ikke gentager sig.

Hos Dansk Folkeparti vil sundheds- og psykiatriordfører Liselott Blixt have overblik over, hvor ofte demente bliver spændt fast rundt omkring på landets plejehjem.

- Det er umenneskeligt at fastspænde personer og så gå fra dem. Der skal man som minimum sætte en fast vagt.

- Jeg vil spørge ind til lovligheden i dette og få ministeren til at spørge kommunerne, hvor ofte dette sker. Der skal være en klar lovgivning på dette område, siger hun i en skriftlig kommentar.

Ifølge TV2/Nords oplysninger har en overlæge på Aalborg Universitetshospital anmeldt episoden til politiet.

Kommunen har sagt, at den vil iværksætte en uafhængig undersøgelse af forløbet.

/ritzau/