EL kræver rettergang til afghansk fange

»Hele sagen udstiller jo det problem, vi har i Afghanistan, nemlig at vi har allieret os med præsident Karzais myndigheder, som systematisk torturerer og mishandler fanger, og det er derfor, at forsvarsministeren er endt i den her katteknibe,« siger Nikolaj Villumsen.

Amnesty International og flere eksperter, herunder seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Thomas Gammeltoft Hansen, siger til Information mandag, at den lange varetægt uden rettergang er et brud på internationale konventioner, og fangen bør hurtigst muligt overføres til et sted, hvor han kan retsforfølges.

Forsvarsministeriet oplyser, at man arbejder på at udlevere fangen til de afghanske myndigheder i en anden provins end Helmand, hvor han risikerer tortur af de lokale myndigheder, men at man endnu ikke har fået en accept til at gøre dette.

Nikolaj Villumsen er enig i eksperternes kritik og vil nu stille et såkaldt paragraf 20 spørgsmål til forsvarsministeren for at sikre, at Danmark overholder de internationale menneskerettigheder.

»Den her fange skal have en retfærdig rettergang, og det skal vi have sendt en klar opfordring til Nick Hækkerup om, at han skal sikre. Det kan ikke nytte noget, at Danmark ikke lever op til internationale konventioner,« siger forsvarsordføreren.

De danske styrker valgte i november sidste år at stoppe for udlevering af fanger til afghanske myndigheder i Helmand netop på grund af risikoen for tortur.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip