EL kræver sanktioner mod IS-støtter hos Vestens venner

De ansvarlige for støtten til terrororganisationen Islamisk Stat (IS) i Tyrkiet, Saudi-Arabien og Qatar skal mødes med sanktioner, selv om landene normalt betragtes som Vestens allierede.

Det mener Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, forud for torsdagens møde i Udenrigspolitisk Nævn.

Her er Afghanistan, Syrien og Nato blandt emnerne, når udenrigsminister Kristian Jensen (V) og forsvarsminister Peter Christensen (V) kigger forbi nævnet.

Indsatsen mod IS skal styrkes, mener Nikolaj Villumsen efter sidste uges angreb mod Paris. Mindst 129 mennesker mistede livet.

- Efter det forfærdelige terrorangreb i Paris skal vi selvfølgelig styrke indsatsen mod IS. Indtil nu har det været tabu at tale om, at flere af Vestens nære allierede i Mellemøsten holder hånden over IS. Det tabu skal brydes, siger Villumsen i en skriftlig kommentar.

Han opfordrer udenrigsministeren til handling.

- Det kan ikke være rigtigt, at den tyrkiske grænse står åben for oliesmugling og fremmede krigere til IS. Og det kan ikke passe, at saudiarabiske prinser finansierer ekstremisternes beskidte krig.

- Danmark bør arbejde for målrettede sanktioner mod alle, der støtter IS. Virkeligheden er desværre, at IS trods en massiv bombekampagne overlever, fordi Vestens allierede i Mellemøsten støtter dem. Det skal stoppes.

- Danmark kan spille en afgørende rolle, hvis regeringen har modet til at sige fra over for den tyrkiske regering og det saudiarabiske kongediktatur, siger Villumsen.

Efter Paris-angrebet har en række politikere talt for at sende danske kampfly til Syrien næste år, når de hjemkaldte F-16-fly skal udsendes igen efter en pause.

Indtil videre har danske kampfly bombet mod IS i Irak, men er på grund af nedslidt materiel og mandskab kaldt hjem efter et års udsendelse.

/ritzau/

Dagens Gossip