EL: Kun regeringen blokerer for løsning

Dagpenge-løkken strammes om regeringens hals.

Dansk Folkeparti erklærer sig villige til at ændre på genoptjeningsperioden, så den derefter igen bliver 26 uger, som før den borgerlige reform.

Dermed kan regeringen med stemmer fra Enhedslisten gøre noget for de mange tusinde udfaldstruede. Og der skal gribes ind nu, mener Enhedslistens Per Clausen.

- Det er ikke rigtigt, når regeringen siger, at der ikke er noget flertal for at ændre på dagpengereformen. For det er der jo. Når Dansk Folkeparti skifter, er der flertal sammen med de partier, der oprindelig var imod. Så nu er det kun regeringen, der blokerer for, at vi får en løsning i forhold til de folk, der er ved at falde ud af dagpengesystemet, siger Per Clausen til Newspaq.

Også Verner Sand Kirk - direktør fra a-kassernes brancheorganisation AK-Samvirke - appellerer til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) om at finde en løsning.

- Hun burde sammen med resten af regeringen blive enige om at lempe på de meget stramme regler, der er ti gange så hårde, som de oprindelig var tilsigtet, fordi så mange falder ud, siger han til Newspaq.

Han understreger, at et stort antal ledige - i modsætning til, hvad Helle Thorning-Schmidt siger - vil blive hjulpet af at lempe genoptjeningskravet.

- Hvis du har haft et barselsvikariat på syv måneder, så kan du miste dagpengene umiddelbart efter. Så alle dem, der har haft mellem seks måneder og 12 måneders arbejde inden for tre år tilbage kan være røget ud. Men med de oprindelige regler ville de have optjent en ny dagpengeperiode, siger Verner Sand Kirk.

Enhedslisten mener, at ledige skal have mulighed for at optjene ret til dagpenge i aktiveringsperioden. Desuden skal genoptjeningsperioden forkortes.

- Vi vil ikke lægge os fast på en bestemt model på nuværende tidspunkt. Det vil vi gerne forhandle med regeringen om, siger Per Clausen.

Folketingspolitikerne samles i dag klokken 13 til spørgetime om dagpenge-problematikken.

Dagens Gossip