El Niño forværrer katastrofal tørke i Etiopien

Vejrfænomenet El Niño har forværret en tørke i Etiopien, som betegnes som den værste i 50 år. Tørken har varet i omkring 18 måneder. Brønde er tørret ud, hundredtusinder af husdyr er døde og mange mennesker lider af underernæring.

Over 80 procent af etiopierne lever i landsbyer og lever af deres egne landbrugsprodukter. Store områder er sårbare over for virkningerne af klimaforandringer, økonomisk ustabilitet og øget konkurrence om vand og jord.

Den etiopiske regering vurderer, at over 10 millioner mennesker får behov for fødevarehjælp. FN vurderer, at op mod 15 millioner etiopiere kan komme til at lide af akut underernæring, hvis der ikke kommer hjælp hurtigt.

I hele det østlige og sydlige Afrika er 36 millioner mennesker truet af hungersnød på grund af ekstrem tørke.

- Dette er en skjult sultkatastrofe, hvor mennesker dør i stilhed, siger Gunilla Hallonsten, som leder den svenske kirkes internationale arbejde, og som for nylig besøgte de ramte områder i Etiopien.

Hun har besøgt flere hospitaler i regionen, hvor børn er så underernærede, at de ventes at dø i løbet af få dage.

- Sygehusene havde hverken vand eller mælkeerstatning, Personalet samlede selv ind for at skrabe penge sammen til mælkeerstatning, fordi de ikke kunne holde ud at se børnene dø, siger hun til det svenske nyhedsbureau TT. Hun tilføjer:

- Omverdenen må få øjnene op for klimaforandringerne, for tørken og for den humanitære katastrofe her, siger Gunilla Hallonsten.

Nogle forskere mener, at et øget antal El Niño-vejrfænomener har sammenhæng med global opvarmning.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip