EL: Nu må flertal sige nej til Venstres nedskæringer

Skrevet af admin

02/07/2015

Dagens topnyheder

Sig ja til en aftale. Ellers finder jeg et flertal på Christiansborg, der kan tvinge jer.

Det var lettere omskrevet budskabet fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) torsdag til kommunerne. Her truede Claus Hjort kommunerne med et flertal på Christiansborg, hvis de ikke frivilligt siger ja til at effektivisere med én procent årligt.

Spørgsmålet er, om det flertal overhovedet findes på Christiansborg?

Enhedslisten opfordrer de to største partier i Folketinget, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, til at sætte en stopklods op for den kampklare finansminister.

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti bør melde ud, at de ikke vil støtte en aftale mellem regeringen og kommunerne, som kræver så store effektiviseringer.

Dermed vil det stå klart, at Claus Hjort Frederiksen ikke har noget flertal at true med, mener Enhedslistens fungerende kommunalordfører, Finn Sørensen.

- De to største partier må melde klart ud, hvad de mener om regeringens plan om, at kommunerne skal til at fyre i bundter, siger Finn Sørensen og tilføjer:

- Vi taler efter alt at dømme om massefyringer af skolelærere, pædagoger og hjemmehjælpere, hvis nedskæringerne bliver en realitet, for kommunerne har allerede skåret på administrationen. De ansatte har ret til at få klar besked, og det har borgerne også, for de vil komme til at mærke det meget direkte.

I KL er man i oprør over regeringens udspil til en aftale om kommunernes økonomi næste år. Indtil videre har man ikke fået andre papirer end regeringsgrundlaget.

Det indeholder et afsnit om, at regeringen vil "tage initiativ til at indarbejde et omprioriteringsbidrag i det kommunale udgiftsloft på én procent om året".

Bag den kryptiske formulering gemmer der sig ifølge KL's formand Martin Damm en minusvækst på én procent om året, som vil ramme kernevelfærden hårdt. Og det var vel at mærke ikke en melding, Venstre kom med før valget, siger Martin Damm.

Venstre fastslår dog også i regeringsgrundlaget, at "de frigjorte midler vil blive udmøntet hen over regeringsperioden til prioriterede indsatser, ligesom regeringen vil gøre en særlig indsats for kommuner i en svær økonomisk situation".

Det tyder på, at kommunerne i sidste ende vil få om ikke alle så en stor del af pengene tilbage igen.

Det har dog ikke været nok til at formilde hverken Enhedslisten eller KL, der taler om minusvækst i det offentlige forbrug.

Enhedslisten håber, at både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vil tage udgangspunkt i, at de gik til valg på en vækst i det offentlige forbrug.

/ritzau/