EL: Nye regler for militær indgriben rammer ved siden af

»Der er ganske enkelt ikke nogle at de tre punkter, som udenrigsministeren foreslår, der ville føre til, at det var berettiget at angribe i Syrien, og derfor synes jeg, han - selv ud fra sin egen målsætning - rammer ved siden af,« siger Villumsen til Berlingske Nyhedsbureau.

For få uger siden tilkendegav Villy Søvndal og resten af SRSF-regeringen sin støtte til USAs advarsel om militær handling i Syrien, også uden en resolution fra FNs Sikkerhedsråd, og nu foreslår ministeren at opstille et sæt kriterier, der skal bestemme, hvornår det er i orden at handle uden om FN.

Konkret foreslår Søvndal, at der skal være tre betingelser for at legitimere et angreb: De politiske muligheder i FN skal være udtømt, den militære aktion skal være proportionalt med det problem, man løser, og så skal de aktive lande ikke have nogle politiske interesser i det intervenerede land eller den pågældende region.

Men Nikolaj Villumsen påpeger, at netop i tilfældet med den syriske borgerkrig og den mulige aktion over for Bashar al-Assads styre ikke ville leve op til en eneste af de tre kriterier, som udenrigsministeren selv stiller op.

»Når man kigger på eksemplet Syrien, så er den første kriterium, så er der nu kommet en aftale om, hvordan man vil indsamle de kemiske våben, dermed var mulighederne for politisk forhandling ikke udtømte. I forhold til at det skal være proportionelt, så anede ingen, om bombardementer af Damaskus ville føre til en forbedret situation for de civile, eller at de kemiske våben blev afskaffet,« siger forsvarsordføreren, som også mener, at det er »helt forfejlet«, at lande som USA, Frankrig, Tyrkiet eller Saudi Arabien, som har blandet sig i debatten om militær handling i Syrien, ikke skulle have klare politiske interesser i regionen.

I stedet for at indføre tre nye kriterier for intervention uden om FN, ser Nikolaj Villumsen hellere at man styrker den eksisterende institution.

»Jeg synes, det er fuldstændigt forfejlet, at udenrigsministeren prøver at underminere FN. Det er jo den politik, som Danmark har forfulgt de sidste ni-ti år, og det har ført til en farligere verden med titusinder dræbt i Irak og Afghanistan som følge, derfor bør vi skifte om og prioritere FN. Så kan man selvfølgelig gennem FN arbejde for eksempelvis en reform af sikkerhedsrådet og en udvidelse af kapacitet i FN til selv af stå for missioner, så man ikke er afhængig af Nato, som man så i Libyen,« foreslår Villumsen.

Dagens Gossip