EL og LA: Det skal være billigere at få børn

»Jeg synes, det er et problem, at børnetallene er faldende, fordi jeg mener, at det er et udtryk for, at det er blevet dyrere at få børn. Og jeg synes, at det er rigtig ærgerligt, hvis det er det, der skal afholde familier fra at få børn,« siger familieordfører Rosa Lund (Ø).

Ugebrevet A4 kan onsdag med tal fra den europæiske statistikbank Eurostat fortælle, at antallet af nyfødte i Danmark er faldet med 17 procent siden årtusindeskiftet. Og det tager både Enhedslisten og Liberal Alliance meget alvorligt.

Rosa Lund mener, at man blandt andet fra politisk side kan sætte en stopper for det faldende antal fødsler ved at sikre, at det for eksempel bliver billigere at få sine børn i institutioner.

Fra Liberal Alliance lyder det også, at politikerne skal sætte ind overfor priserne, så det bliver mere overskueligt at få børn, mens man endnu er ung.

»Det er dyrt at få børn, det ved man jo. Det er fuldstændig ligegyldigt, om man skal have en større bil eller et hus med have, så er der skatter og afgifter på alt. Så for mig at se handler det om at få vores skatter sænket, sådan at det bliver attraktivt at stifte familie,« siger socialordfører Thyra Frank (LA).

I regeringspartiet SF håber socialordfører Anne Baastrup (SF), at der inden for fem år vil være fremgang i de nedadgående børnetal, efter at regeringen har fjernet betalingen for behandling på offentlige fertilitetsklinikker.

»Der hersker ingen tvivl om, at den brugerbetaling, der blev indført på fertilitetsbehandlinger, har slået igennem på tallene nu. Vi har nu fjernet betalingen på fertilitetsbehandlingerne, og det giver i sig selv en forøgelse. Så skal vi selvfølgelig italesætte, at man ikke kan vente i en uendelighed med at få børn, og så skal vi indrette studier og arbejdslivet på en sådan måde, at det kan lade sig gøre at have børn ved siden af,« siger Anne Baastrup.

Ugebrevet A4 skriver, at Danmark sammen med Israel har rekorden i kunstig befrugtning, det er nemlig hver tiden nyfødte, der er kommet til verden på den måde.

Dagens Gossip