EL og LA: Ministrene sminker svartider

Men ifølge Information dækker den positive udvikling over en markant stigning i andelen af såkaldt foreløbige svar. I første kvartal var fem procent af svarene fra regeringen foreløbige, mens det i tredje kvartal var hele 15 procent.

Det får Enhedslisten og Liberal Alliance til at beskylde regeringen for at sminke tallene.

»Det er min fornemmelse, at de foreløbige svar ofte dækker over en forsinkelse. Og det er selvfølgelig ikke rimeligt. Der er jo mange sager, som efterhånden forsvinder ud af den politiske debat, og derfor kan man måske slippe godt fra nogle dårlige svar. Svar man måske ellers ikke ville slippe godt fra,« siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen (Ø), til Information.

»Spørgsmålene er Folketingets mulighed for at kigge regeringen i kortene, hvilket jo er noget af det væsentlige i det parlamentariske arbejde. Så lovkvaliteten bliver dårligere, hvis svarene ikke kommer til tiden,« lyder det fra Liberal Alliances næstformand, Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Et eksempel på øget brug af foreløbige svar er svarene fra justitsminister Morten Bødskov (S). Han var i folketingsårets andet kvartal den minister, der var dårligst til at svare til tiden. Kun 46 procent af hans svar til folketingsudvalgene faldt inden for fristen, men i tredje kvartal steg den andel betragteligt til 67 procent.

Til gengæld er næsten halvdelen af hans svar i tredje kvartal foreløbige, mens Bødskov ifølge Information ikke gav et eneste foreløbigt svar i andet kvartal.

Folketingets fjerde næstformand, Anne Baastrup (SF), mener ikke, der er grund til at kritisere ministrene for antallet af foreløbige svar.

»Hvis du hele tiden får at vide, at du skal svare til tiden, og alle kan se, det ikke kan lade sig gøre, så skal man jo bare komme med det her foreløbige svar: »Vi har set det, vi har spurgt - og nu venter også vi bare på svar fra systemet«. Jeg synes ikke, det er snyd,« siger hun til Information.

»Men det giver umiddelbart, for den overfladiske læser, en fornemmelse af, at tingene er bedre, end de er,« tilføjer Anne Baastrup.

Dagens Gossip