EL om børnecheck: ID-kort er ikke nok

Skrevet af admin

14/03/2014

Dagens topnyheder

Arbejdsgiverne bruger børnechecken til at presse lønnen for udlændinge endnu længere ned, og derfor skal der forslag på bordet, som gør en afgørende forskel i kampen mod socialdumping, før Enhedslisten kan acceptere at sende børnechecken ud af landet.

Sådan lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, efter forhandlinger fredag formiddag med regeringen og SF.

- Hvis vi skal stemme for regeringens forslag, skal det være, fordi der virkelig er noget, der batter i forhold til social dumping. Der er vi ikke endnu, vi forhandler videre, siger hun på vej ud af Skatteministeriet.

I øjeblikket kæmper skatteminister Morten Østergaard (R) en svær kamp for at få opbakning til sit lovforslag, der skal fjerne det såkaldte optjeningsprincip for at få adgang til danske børnepenge.

Ifølge EU-Kommissionen er optjeningsprincippet i strid med EU-retten, og partierne forhandler i øjeblikket om at bringe dansk lov på linje med kommissionen.

SF har meldt ud, at partiet støtter regeringen. Derfor gælder det nu om at nå til enighed med Enhedslisten.

Regeringen er parat til at indføre id-kort til alle bygningsarbejdere og indføre højere bøder for virksomheder, som bruger ulovlig arbejdskraft.

- Vi synes, id-kort i byggebranchen er en rigtig fin idé. Men det i sig selv gør ikke, at vi stemmer for regeringens forslag, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- Vi ved, der er arbejdsgivere, der misbruger børnecheck og siger til for eksempel en polsk håndværker: Du får ikke det samme i løn som dine danske kolleger, til gengæld får du børnecheck, siger hun.

Partierne forhandler videre fredag eftermiddag.

/ritzau/