EL om dagpenge: EU-reglerne skal ændres grundlæggende

Danmark bestemmer ikke længere selv, hvem der kan modtage danske velfærdsydelser, og det er det problem, statsministeren bør tage op med EU.

Sådan lyder det fra Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, efter at Helle Thorning-Schmidt (S) har bebudet, at hun vil stå last og brast med Finland om at begrænse EU-borgeres ret til at modtage dagpenge.

- Jeg synes, det er fint, at statsministeren går ind på Finlands side i den her sag. Men det undrer mig, at hun ikke i samme åndedrag nævner reglerne for børnecheck og en lang række andre velfærdsydelser, siger han.

- Statsministeren skal rejse en diskussion i EU, så vi selv kan komme til at bestemme over reglerne for de her velfærdsydelser, siger han.

Helle Thorning-Schmidt har bebudet, at regeringen vil støtte Finland i en kommende sag ved EU-Domstolen.

Landet er endnu ikke blevet stævnet, men EU-Kommissionen har annonceret, at den vil lægge sag an, fordi de finske optjeningsregler for arbejdsløshedsdagpenge skulle være i strid med EU-retten.

Den finske sag kan få stor betydning for Danmark, fordi Danmark har lignende regler. De bestemmer, at EU-borgere skal have arbejdet 296 timer efter tre måneder i Danmark, før de kan få dagpenge.

Men det er ikke nok at støtte Finland, mener Finn Sørensen. Danmark skal kæmpe for en grundlæggende ændring af EU-retten, så de enkelte lande selv kan bestemme, hvem der skal modtage velfærdsydelser.

- Hvis ikke Helle Thorning-Schmidt kan få opbakning til en generel regelændring, så må hun slås for, at Danmark kan få en undtagelse fra EU's regler om social- og arbejdsmarkedspolitik, siger han.

Spørgsmål: Vil Danmark kunne være en del af EU med sådan en undtagelse?

- Det må man jo forholde sig til, når man ser, hvordan det går med sådan et krav, siger Finn Sørensen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip