EL om Koch-rapport: Det vigtigste mangler

Enhedslisten er overvejende skuffet over de forslag, der ind til videre er sluppet ud fra den længe ventede rapport fra Carsten Koch-udvalget.

Rapporten har til formål at optimere beskæftigelsessystemet.

- Det mest ærgerlige er, at de ikke har taget fat i problemet med de 30.000 mennesker, der har mistet retten til dagpenge, siger partiets arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl.

Den anbefaling, Christian Juhl finder mest problematisk, er forslaget om at fjerne de lediges ret til seks ugers selvvalgt uddannelse.

- Det provokerer mig stærkt. Det er stort set den eneste rettighed, der findes i dagpengesystemet for arbejdsløse. Mange ufaglærte bruger jo for eksempel de seks uger på at tage et truckcertifikat og kan derefter gå direkte ind i et nyt job.

- Den mulighed mister de nu, siger Christian Juhl.

Han roser imidlertid udvalget for at ville lade ledige over 30 år få mulighed for at tage en erhvervsuddannelse. Tilbuddet vil dog kræve, at ledige bliver sat ned i dagpengesats, og det kan forpurre effekten af initiativet, påpeger arbejdsmarkedsordføreren.

- Det er egentlig godt. Men mange mennesker på 30 år er som regel i en situation med familie og hus, så det vil have alt for store konsekvenser og betyde, at langt de fleste vil sige nej tak til uddannelsen, siger han.

En helt åbenlys fejl, udvalget har begået, er ifølge EL-politikeren ideen om at ændre jobrotationen, så varigheden reduceres fra maksimalt 12 måneder til det halve. Derudover vil tilskuddet til ordningen blive sænket.

- Jeg tror ikke, du kan finde nogen i Folketinget, der ikke er enige i, at jobrotationen er det bedste værktøj. Undersøgelse på undersøgelse siger, at den mest direkte vej til at komme i arbejde er gennem jobrotation.

- Med det formindskede tilskud vil nogle arbejdsgivere nu tænke, at det ikke kan betale sig. Og det vil være katastrofalt, siger Christian Juhl.

/ritzau/

Dagens Gossip