EL: Overvågning vigtigere end finanslov

Enhedslisten sætter nu for alvor tommelskruerne på regeringen.

Partiets udenrigsordfører, Christian Juhl, siger fredag formiddag til TV2 News, at en undersøgelse af mulig amerikansk overvågning på dansk jord er vigtigere end finansloven.

Og han kæder direkte regeringens vilje til at undersøge overvågningen til bunds sammen med statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) karriere.

- Vælgerne kan bruge deres sunde fornuft. Hvis Helle Thorning ikke kan, så er så omfattende efterretningstjenester som det her vigtigere, end om Thorning er statsminister i fire, otte eller 12 år, siger Christian Juhl.

- Personligt mener jeg, at det er vigtigere end finansloven. Det er så ødelæggende for samfundet og demokratiet, siger han og fortsætter:

- Du kan holde os op på, at vi vil forlange en debat i Folketinget, hvis ikke vi får et tilsagn om, at det her (omfanget af amerikansk overvågning, red.) bliver undersøgt. En dagsorden betyder jo, at vi skal stemme om, hvorvidt der er opbakning til hende.

Regeringen fastslog tidligere på ugen, at Danmark har et "tæt samarbejde" med efterretningstjenester i andre lande.

Dette samarbejde går videre end efterforskning af konkrete sager, og ifølge regeringen kan dette samarbejde føre til "aflytning af telefoner eller lignende i Danmark".

Men statsministeren fastslår samtidig, at overvågningen ikke kan ske uden dommerkendelser efter danske regler.

- Som justitsministeren også har sagt det, har vi klare regler på det område i Danmark. Og det betyder altså, at hvis en borger i Danmark skal telefonaflyttes, skal der en dommerkendelse til, siger statsministeren.

/ritzau/

Dagens Gossip