EL: Radikale erkendelse kommer for sent

Sådan lyder det fra Enhedslisten, efter at den radikale forsvarsordfører Zenia Stampe (R) har sagt til Berlingske, at de danske soldater blev sendt til Afghanistan på en »forkert mission«.

»Jeg synes, at det er positivt, at Zenia Stampe erkender, at Afghanistan-krigen var en fejl, men det er lidt sent at gøre det. Det havde været godt, hvis det var en erkendelse, der var kommet for flere år siden,« siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø).

Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen (Ø), er enig med sin partifælle, men mener ikke, at den radikale udmelding er en hån mod de danske soldater, der har gjort tjeneste i Afghanistan. Tværtimod.

»Det er positivt, at der er nogen i regeringspartierne, som gør sig tanker om, hvad der gik galt i Afghanistan. Man har forsøgt at beskrive Afghanistan som en succes, man får det til at lyde som om, at man skylder soldaterne, der har været udsendt, at fortælle, at det var en succes. Men det er noget vrøvl,« siger han.

»Man skylder dem, der har været af sted, at lave en reel analyse og vurdering af, om de politiske beslutninger, man traf, var rigtige eller forkerte. Og jeg er helt enig med Zenia Stampe i, at de beslutninger, man traf, var forkerte,« siger Per Clausen.

Stampe siger til Berlingske, at de danske soldater blev sendt på en »umulig opgave« i Afghanistan, og at man i stedet burde have nedkæmpet al-Qaedas træningslejre for derefter at forlade landet.

De Radikale har ellers selv bakket op om at sende soldater til Afghanistan på af et FN-mandat. Derfor bør partiets nye erkendelse få det og andre partier til at tænke sig grundigt om i fremtiden, mener de to Enhedsliste-politikere.

»Det er helt afgørende, at vi for fremtiden tænker os godt om, inden vi kaster danske soldater i krig, hvor de risikerer liv og lemmer. Vi skal ikke bare hoppe med, fordi der er en international trend for det. Vi skal tænke over, hvordan Danmark kan gøre den største forskel, og det er ikke altid med bomber,« siger Nikolaj Villumsen.

Dagens Gossip