EL: Regeringen lyver om Dongs kapitaltilførsel

Det passer simpelthen ikke, når regeringen påstår, at den nye kapitaltilførsel til Dong skal sikre fortsat udbygning med havvindmøller, mener Enhedslisten.

- Det fremgår klart af Dongs årsregnskab og ledelsesberetning fra 2012, at pengene hovedsageligt skal bruges til at indfri Dongs drømme om voldsom vækst i olie og gasudvinding, siger Per Clausen, energiordfører for Enhedslisten.

Ifølge Per Clausen er Dongs ønske en massiv kapital til øget olieefterforskning, da det er virksomhedens erklærede politik løbende at have mindst 10 gange så store reserver, som der løbende udvindes.

- Så når Annette Vilhelmsen siger, at man støtter den strategi, der primært handler om at skaffe penge til havvindmøller, er det sådan set ikke rigtigt.

- Ikke mindst satser Dong på olie- og gasudvinding i ishavet - Barentshavet, samt ved Grønland, hvor der er store uløste miljøproblemer forbundet med at satse på udvinding af olie og gas, fortsætter Per Clausen.

Ifølge Per Clausen handler Goldman Sachs invitation til at være medejer af Dong ikke om at skaffe penge til investeringer i vindenergi, men om en forstærket indsats for at udvinde olie og gas samt øget anvendelse af biomasse, som også klimamæssigt og miljømæssigt er en tvivlsom energiform.

- Jeg vil nu indkalde finansminister Bjarne Corydon (S) i samråd i Folketingets klima- og energiudvalg.

- Her jeg vil bede ham om at forklare, hvorfor regeringen støtter Dongs massive satsning på udvinding af olie og gas, som jo står direkte i modstrid med regeringens ønske om at gøre os uafhængige af de fossile brændsler, siger Per Clausen, energiordfører for Enhedslisten.

Men ifølge Dongs kommunikationschef, Karsten Anker Petersen, må det bero på en misforståelse. Dong har aldrig lagt skjul på, at virksomheden har en gas- og olieforretning, som fylder meget i forretningen.

- Men i modsætning til vindmølleforretningen kan vores olie- og gasaktiviteter stort set finansiere sig selv - forstået på den måde, at de indtægter, vi får fra vores olie- og gasforretning, er nok til at foretage nye investeringer, siger Karsten Anker Petersen og tilføjer:

- Det er korrekt, som det er blevet fremhævet, at den kapitaltilførsel, som vi har behov for, først og fremmest skal sikre et fundament under Dong Energys fortsatte aktiviteter inden for især havvind.

/ritzau/

Dagens Gossip