EL: Regeringens kystplaner er en historisk fejl

Hvis det står til regeringen skal strandbeskyttelseslinjens forbudszone ophæves i bynære områder og ved landets havne, men det vil være en alvorlig forringelse af Danmarks natur langs kysterne, mener Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding.

- Det er umådelig trist for vores natur, når regeringen nu vælger helt at fjerne strandbeskyttelsen på rigtig mange strækninger. At give turistvirksomheder frit spil til at bygge hoteller og feriekomplekser i strandkanten er en historisk fejltagelse, siger hun.

Jyllands-Posten skriver mandag, at miljøminister Eva Kjer Hansen (V) vil af med strandbeskyttelsen nær by og ved havne, så kommuner og turistvirksomheder ikke længere skal spørge om lov hos Naturstyrelsen, når de for eksempel vil etablere bedre overnatningsmuligheder og nye aktiviteter i disse områder.

- Strandbeskyttelseslinjens forbudszone skal blødes op, så kommuner, foreninger og virksomheder får bedre muligheder for at bruge havne og udendørsarealer til at give danskerne flere tilbud til at nyde naturen, siger miljøministeren til avisen.

Foreninger som surf-, ro- og vinterbadeklubber skal heller ikke længere søge dispensation, når de på havneområder eller tæt derpå vil etablere eller udvide klubhuse.

Det samme gælder turistvirksomheder tæt på kysten, hvis de vil opføre mindre anlæg som tennisbaner, swimmingpools og petanquebaner for at styrke turismen.

Men lempelserne har store konsekvenser, lyder det fra Enhedslisten, fordi der ikke blot er tale om tilladelse til højbede, gyngestativer og æbletræer langs kysterne.

Maria Reumert Gjerding køber derfor heller ikke argumentet om, at det vil skabe mere liv og turisme i områderne.

- Det mest triste er, at regeringen tager så grundig fejl, når den tror, at bebyggelse langs kysterne skaber grundlag for liv og turisme. Bebyggede kyster er ingen turistattraktion, det findes overalt i verden, siger hun og fortsætter:

- Det er den uspolerede natur, turister kommer for at opleve, og det er naturen regeringen ødelægger, når man fjerner strand- og kystbeskyttelsen.

/ritzau/

Dagens Gossip