EL: Skal kontanthjælpsmodtagere stjæle

Det fremgår at et aftaleudkast til den kommende kontanthjælpsreform, som Berlingske er kommet i besiddelse af. I udkastet hedder det også, at arbejdsmarkeds- og uddannelsesparate kontanthjælpsmodtagere vil miste kontanthjælp i tre måneder, hvis de ikke står til rådighed.

Forslaget vækker undren og kritik hos Enhedslisten, der mener, at der er kommet for meget »kæft, trit og retning« i kontanthjælpssystemet.

»Gad vide, hvad en kontanthjælpsmodtager skal leve af, hvis hun eller han i tre måneder intet har. Skal kontanthjælpsmodtagere nu sættes på gaden og stjæle, eller hvad har partierne bag forslaget tænkt sig? Det er et brud på det grundlæggende princip i dansk socialpolitik, hvor kontanthjælpen er den mindste forsørgelse, vi har,« siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø).

Han pointerer, at der allerede i dag findes masser af sanktioner, som rammer kontanthjælpsmodtagere hårdt. Han understreger desuden, at kontanthjælpen »aldrig har været tænkt som et disciplinerende system«.

»Det er tænkt som en hjælp til mennesker, der er kommet i en social situation, for eksempel arbejdsløshed, og som derfor har brug for hjælp til at komme videre,« siger Christian Juhl i en skriftlig kommentar.

Hos regeringspartiet SF er arbejdsmarkedsordfører Sanne Rubinke (SF) åben over for yderligere sanktioner, men fastslår samtidig, at der er brug for at gøre det nuværende system mere gennemskueligt.

»Først og fremmest foreligger der ikke nogen aftale om det her. For SF er det vigtigt, at vi får et gennemskueligt og tydeligt sanktionssystem, for erfaringer viser, at flere kommuner sanktionerer forkert og for hårdt i dag. Så inden vi kan diskutere yderligere sanktioner, skal vi sikre et nyt system, hvor sanktioner ikke rammer skævt. Sanktioner skal motivere, de skal ikke øge fattigdom« siger Sanne Rubinke.

»Men selvfølgelig er SF villige til at diskutere sanktioner, for kontanthjælpsmodtagere skal stå til rådighed, hvis de kan,« tilføjer hun.

Til Berlingske siger arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V), at det for Venstre er afgørende med et nyt sanktionssystem over for modtagere af kontanthjælp.

»Vi vil ikke acceptere, at man kan gå og putte sig på kontanthjælp. Vi vil populært sagt Dovne Robert til livs,« siger hun.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip