EL: Skrot kommission og hjælp de ledige

Vi skal ikke vente på Dagpengekommissionens rapport. Kommissionen er overflødig og skal skrottes, men godt 60.000 langtidsledige, som mister dagpenge, skal kunne optjene dagpenge på halv tid.

Det siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen. Kommissionen skal være færdig, før Folketinget åbner 6. oktober. Kommissionens formand, økonomiprofessor Nina Smith, ønsker mere tid, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Kommissionen skulle aldrig være nedsat. Løsningerne ligger lige for. Det handler om at ændre reglerne for genoptjening og forlænge dagpengeperioden. Det er en skandale, at den tidligere regering brugte kommissionen som en undskyldning, siger Finn Sørensen.

Enhedslisten har i Folketinget foreslået at halvere perioden, så ledige kan genoptjene dagpenge med et halvt års arbejde. Forslaget fik støtte fra SF og Dansk Folkeparti, påpeger han.

- Det kunne man gøre med det samme. Det havde der været flertal for, hvis den tidligere regering havde villet, siger Finn Sørensen.

Han håber, at Dansk Folkeparti vil presse den ny Venstre-regering til en løsning for de langtidsledige. Problemet er, at kommissionen ikke må bruge flere penge på dagpengesystemet, mener han.

- Vi må se at få lavet en midlertidig løsning, at genoptjeningsperioden skal ændres fra et helt til et halvt år, så snart Folketinget åbner. Så må det gælde, indtil man afslutter forhandlingerne om et nyt dagpengesystem, siger Finn Sørensen.

Han afviser, at to års dagpenge er særlig langt sammenlignet med andre lande.

- Vi havde et unikt system, som er udhulet med en relativ høj grad af security (sikkerhed), når man bliver arbejdsløs. Til gengæld kan arbejdsgiveren meget hurtigt skille sig af med folk, siger Finn Sørensen.

/ritzau/

Dagens Gossip