EL: Smertemedicin er måske for let at købe

»Vi skal interessere os for, om det, at vi har liberaliseret salget af smertestillende medicin, betyder, at danskernes forbrug stiger voldsomt. Det tyder på, at der er en sammenhæng,« siger hun.

Danskernes forbrug af smertestillende piller som Panodil og Ipren ifølge Politiken er steget med 12 procent i løbet af de seneste 12 år, så vi hver især spiser 166 smertestillende piller i gennemsnit om året.

Det er problematisk, da et for stort forbrug af hovedpinepiller kan give bivirkninger som mavesår, leverskader og medicinfremkaldt hovedpine.

Stine Brix er bekymret for, om salg af medicin side om side med slik og magasiner, sender et signal om, at pillerne ikke er farlige, samtidig med at hun påpeger, at en del af salget er flyttet væk fra de steder, hvor den faglige viden er - på apoteket.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), understreger, at der er lavet en reguleringsordning, så den smertestillende medicin ikke sælges i store pakker mere, og han ser ikke noget problem i, at Panodil, Ipren og andre smertestillende præparater er så lette at få fat i, selv om flere eksperter advarer mod bivirkninger.

»Nej, det gør jeg ikke. Hvis de folk, der spiser tabletterne, er klar over, hvad de skal være opmærksomme på, og at der er en reel grund til, at de tager medicinen, så ser jeg ikke noget problem i det,« siger Flemming Møller Mortensen.

Derfor skal man ifølge S-ordføreren også sørge for, at apotekerne er rustet til at give den rette rådgivning om de smertestillende produkter.

Dansk Folkeparti, Venstre, SF og de Konservative mener, at hovedpinepille-forbruget er for højt og kræver ligesom Socialdemokraterne fokus på oplysning.

»Der skal langt mere information om brugen af pillerne og deres bivirkninger til. Derudover er det vigtigt, at man taler med sin læge om, hvad årsagen til smerterne er, hvis de gentager sig. På den måde kan man også få rådgivning til, hvordan man bedst bliver smertedækket,« siger Benedikte Kiær (K).

Det er Özlem Cekic (SF) enig i.

»Det vigtigste er, at de, der udleverer og udskriver pillerne, også bruger tid på at informere, så man ikke bare tager pillerne, hvis man har en smule ondt i knæet. Det er vigtigt, at folk ved, at pillerne ikke er ufarlige og kan have alvorlige bivirkninger,« siger hun.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt foreslår, at man kan lave en kampagne til Oplysning til Borgerne om Samfundet (OBS) for at gøre borgerne klar over, om de bruger eller misbruger medicinen.

Flemming Møller Mortensen understreger, at der skal lovgives så lidt som muligt, så man ikke kommer til at afskære for eksempel gigtpatienter fra muligheden for at tage smertestillende piller.

»Vi skal have en let adgang til medicin og især til præparater, der er i den allerlaveste ende, når det gælder det at dulme smerter,« siger socialdemokraten.

Dagens Gossip