EL vil give Nobels fredspris til Snowden

Den omdiskuterede amerikanske whistleblower Edward Snowden, der i øjeblikket lever som flygtning i Rusland, bør have Nobels fredspris for sine afsløringer af USA's omfattende overvågning af den enkelte borger og krænkelse af privatlivets fred.

Det mener Enhedslisten, som på et gruppemøde tirsdag besluttede at bruge sin ret til at indstille Snowden til den prominente pris, skriver Nordjyske Stiftstidende.

Edwards Snowden er en it-specialist, som i flere år har arbejdet for den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA).

"Af samvittighedsmæssige årsager" besluttede han at offentliggøre dokumenter til aviserne The Guardian og Washington Post, der angiveligt viser, at amerikanerne systematisk aflytter en række landes ambassader i USA, centrale EU-kontorer og internetselskaber.

Da aviserne Guardian og Washington Post bragte Snowdens afsløringer, havde han gemt sig i Hongkong.

Men da den tidligere britiske kronkoloni har en udleveringsaftale med USA, skyndte whistlebloweren sig at komme videre.

It-ordfører Stine Brix (EL) siger, at Snowden som systemkritiker har været afgørende for at rejse en debat om, hvor meget stater har ret til at vide om borgeren.

- Internet, mails og sms muliggør et overvågningssamfund, som er vildere end i George Orwells bog "1984" eller set i DDR, men som er ved at blive en realitet.

Det er en trussel mod det enkelte menneskes frihed og privatliv, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip