EL vil have genoptjeningsperiode på tre måneder

Men Enhedslisten går nu skridtet videre og stiller 23. maj et beslutningsforslag i Folketinget om at sænke perioden til tre måneder.

»På store dele af arbejdsmarkedet, tydeligst på områder, der er præget af sæsonarbejde, kan man i den nuværende situation ikke nå at arbejde i et tilstrækkeligt antal timer til at genoptjene dagpengeretten, når man først har opbrugt dagpengeperioden,« lyder det i forslaget.

Arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø) forklarer, at det ifølge Enhedslistens beregninger vil koste omkring 800 millioner kroner at sænke genoptjeningsperioden til tre måneder.

»Det skal jo hele tiden sættes op imod, at der er nogle, der mister deres forsørgelse, og i den sammenhæng er det ikke nødvendigvis dyrt. Det er selvfølgelig mange penge, men det er ikke umuligt at finde dem,« siger Christian Juhl.

Han mener, at der er rigeligt med penge at hente på aktiveringsområdet.

»Nu sidder jeg ikke med finansloven lige foran mig, men så vidt jeg husker, bruger vi 13-14 milliarder kroner om året på aktivering. Skulle det så ikke være muligt at finde en del af pengene der? Det tror jeg. For det er ikke al aktivering, der er lige meningsfuld, og så kunne man flytte rundt på pengene der,« siger han.

Forslaget kommer i forlængelse af forslaget fra Dansk Metal og HK, som i Jyllands-Posten for nylig foreslog, at man sænker genoptjeningsperioden fra de nuværende 52 uger til 13 uger. Samtidig bør dagpengeperioden sænkes fra de nuværende to år til halvandet år, lød det.

Den er Enhedslisten dog ikke med på. Partiet vil i stedet have fordoblet dagpengeperioden til fire år.

Regeringen og Enhedslisten har aftalt at mødes for at diskutere dagpengene inden sommerferien. En dato er endnu ikke på plads, men det haster, siger Christian Juhl.

»Jeg vil helst holde det inden 1. juni, hvis det skal have en effekt 1. juli, som er skæringsdato og den dato, hvor overgangsordningen med uddannelseshjælpen bortfalder. Der bliver det meget alvorligt for folk at miste retten til dagpenge,« siger han.

Ifølge AK-Samvirkes tal har 16.200 personer allerede mistet dagpengene i årets første fire måneder, og hele 30.000 kan være uden dagpenge, inden året er omme. Om to måneder vil mange af dem stå helt uden anden indkomst, når den midlertidige uddannelsesordning på kontanthjælp udløber.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip