EL vilde med at sende håndværkere på uni

Elektriker og ingeniør er så tæt forbundne fag, at det ikke giver mening, at der ikke umiddelbart kan læses videre fra det første til det sidste.

Det siger Enhedslistens undervisningsordfører Rosa Lund til Ritzau.

Hun udtrykker dermed sin støtte til forslaget fra uddannelsesminister Morten Østergaard (R) om at lade uddannelser fra erhvervsskoler være adgangsgivende på videregående uddannelser.

- I enhedslisten har vi i lang tid arbejdet for, at det skal være lettere at tage en videregående uddannelse, hvis man har taget en erhvervsuddannelse, siger Rosa Lund.

- For mig at se giver det ikke nogen mening, at man, hvis man allerede er elektriker eller smed, skal møde så mange barrierer, når man eksempelvis gerne vil være ingeniør.

Forslaget fra Morten Østergaard står beskrevet i torsdagens udgave af Jyllands-Posten. Her lægger han vægt på, at der er "for mange døre lukkede for personer med en erhvervsuddannelse."

Og det er støttepartiet Enhedslisten i høj grad enig i, siger Rosa Lund. Ikke desto mindre har partiet en række forbehold, siger hun.

Først og fremmest skal det kun være på uddannelser, "hvor det giver mening," siger hun. Det kan afgøres i samråd med uddannelsesinstitutionerne.

Samtidig må det ikke ændre fundamentalt på erhvervsuddannelserne.

- Det her må ikke betyde, at erhvervsuddannelserne bliver mere akademiserede. Det håber jeg ikke er regeringens tanke, siger hun.

Derimod, siger hun, skal det gøres nemmere at læse videre for unge, der har læst en erhvervsuddannelse.

Rent konkret foreslår Rosa Lund en udvidelse af EUX-modellen, der er en blanding af en erhvervsuddannelse og en gymnasial uddannelse.

- Så ville flere unge have mulighed for at kombinere en erhvervsuddannelse og gymnasiet, samtidig med at man tager en erhvervsuddannelse.

/ritzau/

Dagens Gossip