EL: Voldsramte kvinder skal have hjælp til at klare sig

Skrevet af admin

14/05/2016

Dagens topnyheder

Alt for mange voldsramte kvinder ender med at blive i et voldeligt forhold, fordi de ikke har den økonomiske frihed til at klare sig selv.

Sådan lyder det fra Enhedslisten, der nu vil række voldsramte kvinder en hjælpende hånd med et nyt udspil.

- Alt for mange kvinder ender med at genoptage et voldeligt forhold, fordi det i realiteten er for svært at forlade deres voldelige mænd, siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

Den gensidige forsørgerpligt betyder nemlig, at voldsramte kvinder uden egen indtægt må henvende sig til landets krisecentre uden nogen form for økonomisk hjælp til at etablere et nyt liv for dem selv og deres børn.

- Det er jo fuldstændig hul i hovedet, fordi så kan de jo ikke finde et sted at bo, få mad til deres børn, få købt de ting og ejendele, de måske har måttet forlade, fordi det skulle gå så hurtigt, da de skulle afsted. Og så er det umuligt at tro, at de kan etablere deres eget liv, siger Pernille Skipper.

Partiet, der holder årsmøde denne weekend, foreslår derfor, at kvinder, der henvender sig på krisecentre, med det samme gives ret til fuld kontanthjælp eller integrationsydelse.

- Derfor vil vi have serviceloven indrettet, så voldsramte kvinder har ret til kontanthjælp eller integrationsydelse fra første dag, de henvender sig på et krisecenter eller et ambulant tilbud til voldsramte.

- Det må ikke være bekymringen for, om børnene kan få tøj og mad, eller hvor man skal bo, der skal forhindre en kvinde i at komme ud af volden, siger Pernille Skipper.

Det vil ikke koste samfundet det store at ændre på reglerne, lyder det fra den politiske ordfører.

- Det burde ikke koste nogen penge. Hvis det gør det, så er det så lidt og så vigtigt et område, at vi bliver nødt til at finde de penge, siger Pernille Skipper.

Heller ikke SF mener, at det vil blive dyrt at give kvinderne ret til kontanthjælp eller integrationsydelse.

- På lang sigt tror jeg, at de her mennesker vil blive frigjort. De vil tage en uddannelse eller få et arbejde, og på den måde bliver der givet tilbage til samfundet, siger SF's integrationsordfører, Jacob Mark, som bakker op om forslaget fra Enhedslisten.

/ritzau/