Elbæks exit er prestigetab for Radikale

Det løfter øjenbryn, at den tidligere kulturminister Uffe Elbæk melder sig ud af de Radikale kun ni måneder efter, at han gav afkald på sin ministerbil.

Det vurderer politisk kommentator og redaktør på Weekendavisen, Arne Hardis, for Ritzau.

- Det er kontroversielt, fordi det efterlader indtrykket af, at der ikke rigtig var bund i den politiske karriere. Der plejer at være mere solidaritet i folk, der bliver ministre, siger han.

Uffe Elbæk meddeler tirsdag, at han forlader De Radikale, fordi han længe har været uenig med partiets standpunkter og handlinger - heriblandt regeringens nylige beslutning om at droppe den øremærkede barsel til mænd.

Den tidligere kulturminister slår dog samtidig fast, at han fortsat bakker op om regeringssamarbejdet og Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister.

Ifølge Arne Hardis har Uffe Elbæk under alle omstændigheder heller ikke mulighed for at rokke ved det politiske, og derfor har hans exit ikke den store politiske betydning for De Radikale under ledelse af økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager.

- Hvis de anfægtelser, han gør sig med offentlighedslov og øremærket barsel til mænd, skal stå til troende - og det tror jeg, at de skal - er det fuldstændigt utænkeligt, at det på noget tidspunkt i en eller anden forstand kunne være med til at bringe regeringen i fare.

- For hans lod kommer aldrig til at ligge i den anden vægtskål, siger kommentatoren og tilføjer:

- Det, som, han siger, optager ham, er ikke noget, der bliver tilgodeset på den anden side af det politiske spektrum.

Uffe Elbæks exit er til gengæld et prestigetab for De Radikale, der i forvejen har lidt skade af debatten om den øremærkede barsel, vurderer Arne Hardis.

- Det er lidt et skår i vabelen. De har også lige været igennem et landsmøde, der ikke forløb gnidningsfrit. Der var stor frustration i det radikale bagland over, hvordan det var gået med den øremærkede barsel.

- Og tilsvarende demonstrerede Vestager en usikker hånd i håndteringen af indre regeringsdiskussioner om samme spørgsmål.

- Så pludselig har de fået et par sager, der skraber den her usårlighedsfernis af Vestagers lederskab, siger Arne Hardis.

/ritzau/

Dagens Gossip