Elegant violinist gjorde jazz folkekær med sit sceneshow

Skrevet af admin

28/02/2016

Dagens topnyheder

Siden de første jazzorkestre så småt begyndte at spille i Danmark, har Svend Asmussen været med.

Søndag fylder han 100 år, og han står som en af de allerstørste danske jazzmusikere, fortæller Christian Brorsen, musikchef på jazzklubben Montmartre.

- Han er kendt i hele verden for sit violinspil. Han er fantastisk til at spille, men han har forstået at underholde samtidig. Derfor har han altid været højt elsket, siger musikchefen.

Selv om Asmussen er godt oppe i årene, tager han stadig ud for at høre musik, på Montmatre og til Copenhagen Jazz Festival.

- Han har altid været med på det nyeste. Han har altid haft ørerne ude efter alting, siger Jens Jørn Gjedsted, trompetist og musikjournalist.

Asmussens rødder er i den swingende jazz, og han er kendt for sin perfektionisme og formfuldendte stil. Men han er også folkekær. Violinisten har været med på pophits i Shu-Bi-Dua, hvor hans søn er et af hovednavne, og han har medvirket i film og revyer.

Han lagde stemme til abekongen Louis i Junglebogen, og til filmen "Ballade på Bulderborg" kom han på rimet "en pølse skal serveres med føl'se" sammen med guitaristen Ulrik Neumann.

Ulrik Neumann var en mangeårig samarbejdspartner. Særlig husket bliver de to for deres rolle i gruppen Swe-Danes, som de dannede sammen med sangerinden Alice Babs.

- Svend Asmussen er en morsom mand. Det har altid været vigtigt for ham at underholde, og han er en fremragende showmand. Men man må ikke glemme, at han spiller musik af høj, høj kvalitet, siger Jens Jørn Gjedsted.

Asmussen har spillet med ikoner som Duke Ellington og Django Reinhardt. Han spiller ikke længere, men så sent som sidste år udsendt han en plade. Det er optagelserne fra et liveshow, som perfektionisten Asmussen spillede i 1985.

- Han spiller ikke perfekt, som man jo ikke gør live. Der er fejl og små bøffer. Men han synes alligevel, det er noget af det bedste, han har spillet. Det er sjovt, at han i så høj en alder slækker lidt på sine normer, siger Jens Jørn Gjedsted.

/ritzau/