Elektroniske patientjournaler kan true privatlivet

»Med de nye regler, så flyder oplysningerne om patienter i et omfang, så man kan sige, at retten til fortrolighed er mere undtagelsen end reglen,« siger sundhedsjurist Kent Kristensen fra Syddansk Universitet til avisen. Han fortsætter:

»Jeg er meget bekymret over, at patienterne ikke er sikret en fortrolighed. Man kan ikke længere have tillid til at fortrolige oplysninger bliver mellem en selv og ens læge«.

Han er ikke den eneste, der er bekymret for brud på tavshedspligten, når medarbejdere i kommunerne også får adgang til journalerne.

Lotte Hvas, der er praktiserende læge og medlem af Etisk Råd er bekymret over, at patienters oplysninger bliver videregivet, uden samtykke fra patienterne:

»Tidligere hed det tavshedspligt. Nu kalder man det videndeling, og det betyder, at tavshedspligten og fortroligheden er truet«.

Formanden for Danske Patienter, Lars Engberg, har set frem til indførelsen af de elektroniske journaler, men er opmærksom på risikoen.

»Det er klart, at i og med, at mange flere mennesker i kommunerne fremover også får adgang til patienters journal, så stiger risikoen for misbrug, så vi skal fra nu være meget, meget opmærksomme på de farer, der lurer, og på hvordan vi kan sikre patienter mod misbrug,« siger han.

Formanden for Lægeforeningen Mads Koch Hansen er ifølge Metroxpress ikke i tvivl om, at den nye journal kan styrke patientsikkerhed og kvalitet. Ikke desto mindre siger han, at man bliver nødt til at være »meget kritisk«, over hvilke data der spredes til hvem, hvordan og hvornår.

»Der skal være stærke log-on, så de forkerte ikke kan komme ind, og man i øvrigt kan se, hvem der har været inde,« siger han til Metroxpress.

Dagens Gossip