Elektroniske spor belaster Milena Penkowa i retssag

Har Milena Penkowa selv fremstillet fire dokumenter og fremvist dem for ledelsen på Københavns Universitet tilbage i 2003, eller er dokumenterne ægte og sendt til hende via e-mail?

Det er det centrale spørgsmål i sagen mod hjerneforskeren, som Københavns Byret behandler i løbet af de følgende uger.

Torsdag blev Penkowa gennem seks timer afhørt i sagen, hvor specialanklager Susanne Bitsch ud på eftermiddagen fremlagde navnlig én detalje, som giver Milena Penkowa et forklaringsproblem.

Sagen drejer sig om rotteforsøg, som dannede grundlag for en doktordisputats, som Penkowa indleverede i begyndelsen af dette årtusind. Selve rotteforsøgene skulle være fundet sted i slutningen af 90'erne.

Efterfølgende blev der sået tvivl om, hvorvidt rotteforsøgene var fundet sted i det omfang, som fremgik af de videnskabelige artikler i disputatsen, og det var i den forbindelse, at Milena Penkowa efter anklagemyndighedens opfattelse begik dokumentfalsk.

Af et dokument fremgår det, at Penkowa har haft en aftale om rotteforsøg med et foretagende kaldet RRRC i Spanien. Og det er det dokument, som belaster Penkowa.

Ifølge politiets efterforskning er dokumentet, som er dateret i slutningen af 90'erne, nemlig blevet oprettet på Penkowas computer i september 2003. Det afviser Milena Penkowa dog pure at stå bag.

- Jeg ved bare, at jeg har modtaget dokumentet via e-mail i 90'erne. Det ville man kunne se, hvis man kunne finde de mails, forklarer Penkowa i retten.

Men ingen kan finde de mails. Det har ikke været muligt for politiet at finde nogen mailkorrespondance fra den periode overhovedet, oplyser specialanklager Susanne Bitsch.

Ifølge anklageren har Penkowa angiveligt fremstillet dokumentet ud fra et tilsvarende dokument - en standardaftale - og fået den til at fremstå, som om den var fra RRRC. Også sagens øvrige tre centrale dokumenter tyder ifølge anklageren på at være fabrikeret.

Anklagemyndighedens opgave bliver nu at bevise, at det er Milena Penkowa, der har gjort det - eller fået nogen til at gøre det.

Der ventes dom i sagen i midten eller slutningen af september.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip