Elendig sikkerhed på atomkraftværker i EU

EU-landenes atomkraftværker har hundredvis af defekter og flere af dem lever ikke op til de internationale sikkerhedsstandarder.

Det viser resultaterne af en stresstest, som EU har foretaget i medlemslandene efter katastrofen på atomkraftværket Fukushima i Japan sidste år.

Testen bliver først offentliggjort torsdag, men resultaterne er blevet lækket til flere franske og tyske medier.

Den europæiske stresstest har undersøgt, om Europas 143 atomkraftværker kan klare potentielle trusler som jordskælv og terrorangreb uden at udgøre en kæmpe sikkerhedsrisiko for borgerne.

Værst står det ifølge den tyske avis Die Welt til i Frankrig, hvor ingen af de 58 atomkraftværker lever op til de internationale sikkerhedsstandarder, som Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) har fastsat.

Ifølge den franske avis Le Figaro har 19 af de 58 franske atomkraftværker slet ikke instrumenter til at måle jordskælv med, og deres sikkerhedsudstyr er heller ikke tilstrækkeligt beskyttet.

Til trods for de mange sikkerhedsbrister anbefaler rapporten ikke at lukke nogle af de 143 atomkraftværker.

Den konklusion er miljøorganisationen Greenpeace ikke enig i.

Den har bedt internationale videnskabskonsulenter om at analysere de såkaldte stress-prøver af svenske atomkraftværker og anbefaler på den baggrund, at samtlige reaktorer bør tages ud af drift af hensyn til sikkerheden.

I Belgien har stresstesten - allerede før den er blevet offentliggjort - ført til lukningen af to af landets syv reaktorer, som de nationale kontrolmyndigheder lukkede ned i august.

Regningen for at opfylde sikkerhedsstandarden bliver ifølge rapporten sammenlagt for alle EU-landene i størrelsesorden omkring 185 milliarder kroner.

 

Dagens Gossip