Eliassons vandfald får Versailles-slottet til at danse

Skrevet af admin

07/06/2016

Dagens topnyheder

Han ville få drømmene til at gå i opfyldelse.

Sådan lød det fra den dansk-islandske Olafur Eliasson i maj, da han præsenterede sit kunstprojekt - et stort vandfald foran Versailles-slottet i Paris. Og nu er det sket. Tirsdag åbnede udstillingen, som skal løbe frem til oktober.

Det store springvand, som den 49-årige kunstner selv kalder det, er designet, så det skal ses fra Versailles-slottets spejlsal og fra terrassen foran paladset.

Og det får rosende ord med på vejen.

- Med Olafur Eliasson, kolliderer stjerner, horisonten glider væk, og vores opfattelse bliver sløret. Manden, som leger med lys, vil få konturerne af "Solkongens Palads"" til at danse, siger slottes direktør Catherine Pegard i en pressemeddelelse.

Selv er Eliasson meget begejstret for at få lov til at arbejde et sted som Versailles, som han kalder ikonisk.

- Slottet og haverne er så rige på historie og betydning, på politik, drømme og visioner. Så det er en spændende udfordring at skabe en kunstnerisk intervention, der ændrer de besøgendes følelse af stedet og tilbyder et moderne perspektiv på en stærk tradition.

- Jeg betragter kunsten som en co-producer til virkeligheden, af vores nu-følelse, samfundet og det globale samvær. Det er virkelig inspirerende at få mulighed for at co-producere gennem den nuværende kunsts opfattelse af Versailles, lyder det.

Eliasson har tidligere lavet gigantiske kunstværker i form af store vandfald i New York, og han har også stået bag det store "The Weather Project" på Tate Modern i London.

Ikke mindst kender danskerne ham for det cirkelformede kunstværk i alle regnbuens farver "Your rainbow panorama" på taget af Aros Kunstmuseum i Aarhus, som åbnede 28. maj 2011.

Og nu er tiden altså kommet til det franske slot, som hvert år tiltrækker et stort publikum.

Det er dog ikke første gang, at man har talt om et springvand på slottet. Under den franske "solkonge" Louis XIV's tid i 1600-tallet var der oprindeligt planer om at opføre et stort springvand i slotshaven. Men planerne gik i vasken.

Her mange år efter er planerne så endelig blev ført ud i livet. Drømmene er gået i opfyldelse.

/ritzau/